Noul sistem de migrație britanic închide granițele pentru mulţi moldoveni cu paşaport românesc

Marea Britanie își închide granițele pentru lucrătorii necalificați și pentru cei care nu vorbesc limba engleză, ca parte a unui nou sistem de migrație ce îi va afecta direct pe români și va pune capăt mâinii de muncă ieftine din fabrici, hoteluri și restaurante, scrie The Guardian.

Guvernul britanic a publicat miercuri noul sistem de migrație pe puncte, croit după modelul australian, care va permite țării să preia ”controlul deplin” al granițelor ”pentru prima dată în ultimele decenii”, așa cum au promis oficialii de la Londra. Măsurile vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021, la finalul perioadei de tranziție post-Brexit.

Sistemul a fost criticat din start de liderii din industrie, care au avertizat asupra consecințelor ”dezastruoase” din economie, cu pierderi de locuri de muncă și închideri de firme. Propunerile au fost criticate și de opoziția laburistă și liberal-democrată, în vreme ce Unison, care reprezintă angajații din domeniul sanitar, au subliniat la rândul lor că blocarea migrației va afecta serios activitatea din spitale. Guvernul a subliniat totuși că este obligat să ofere Brexit-ul cerut de electorat.

Ce prevede noul sistem de migrație:

Granițele vor fi închise pentru lucrătorii necalificați;

toți migranții vor fi obligați să vorbească limba engleză.

Oricine va ajunge în Marea Britanie va trebui să aibă o ofertă de job cu un salariu de cel puțin 25.600 de lire sterline pe an;

o limită de 20.480 va fi acceptată în cazuri speciale, unde există deficit de angajați, cum ar fi domeniul sanitar.

Nu vor mai fi acceptați lucrători liber-profesioniști, ceea ce va însemna sfârșitul migrației instalatorilor polonezi sau a constructorilor români care ajungeau până acum fără ofertă de job.

Dreptul artiștilor, sportivilor și al cântăreților de a intra în UK pentru spectacole, competiții sau audiții va fi menținut.

La graniță nu vor mai fi acceptate cărți de identitate din țări precum Franța sau Italia, spune Guardian.

Această măsură este menită să combată fenomenul muncitorilor non-UE care încearcă să păcălească sistemul, falsificând cărți de identitate sau folosind acte furate. Guvernul va mări numărul de muncitori sezonieri din agricultură la 10.000; în plus, 20.000 de tineri vor fi acceptați în UK în fiecare an în cadrul așa-numitei scheme privind ”mobilitatea tinerilor”.

loading...

Lasă un comentariu