"Noul Regulament al Parlamentului nu-i va disciplina pe unii deputaţi"

Embed:

Modificările adoptate ieri, în prima lectură, la Regulamentul Parlamentului, nu-i vor disciplina pe deputaţi. De această părere au fost mai mulţi invitaţi ai emisiunii Fabrika. Experţii din platou consideră că ar putea fi preluată experienţa altor ţări, pentru o buna desfăşurare a şedinţelor de plen.

Invitaţii din platou consideră că noile sanţiuni introduse în Regulament nu vor schimba comportamentul unor deputaţi.

"Decât să generezi idei, să vii cu propuneri constructive şi să te manifeşti pe cale intelectuală e mai uşor să te manifeşti altfel. Eu, de altfel, sunt foarte sceptic vizavi de sancţiunile pe care majoritatea parlamentară vrea să le introducă", a subliniat preşedintele Asociaţiei "Juriştii pentru drepturile omului", Vitalie Nagacevschi.

"Revoluţia de catifea nu presupune numai discursuri la conferinţe de presă din sediile partidelor, asta presupune nişte acţiuni mai energice, dar nu până a se ajunge la forţă", a declarat politologul Alexandru Solcan.

"Dacă nu sunt cei şapte ani de-acasă...  trebuie să fie nişte sancţiuni rezonabile cum sunt în alte Parlamente. Eu cred că aş da mai multe împuterniciri anume preşedintelui Parlamentului pentru că funcţia lui de bază este buna desfăşurare a şedinţei", a spus avocatul Pavel Midrigan.

"Sancţiunile pot fi de la avertizare, sancţiuni financiare, inclusiv pentru absenţa la şedinţe şi comportament care implică violenţă fizică şi verbală, până la suspendarea din funcţie. În parlamentul Germaniei există această suspendare pentru 10,15,20 de zile", a declarat directorul CREDO, Sergiu Ostaf.

Proiectul de modificare a Regulamentului Parlamentului prevede stabileşte mai multe interdicţii dar şi sancţiuni pentru parlamentari. Documentul a fost susţinut doar de deputaţii din coaliţia majoritară, iar PCRM s-a pronunţat împotrivă.

Publika.md aminteşte că, ieri, în timpul şedinţei Parlamentului, un reporter Publika TV a fost ameninţat de deputatul PCRM Iurie Muntean. Comunistul a fost observat de mai multe ori îmbrâncind parlamentari din Alianţa pentru Integrare Europeană, dar şi foşti colegi de partid, chiar în plenul Legislativului. Astfel, pe 8 noiembrie, Muntean s-a luat la pumni cu liberal-democratul Alexandru Cimbriciuc. Iar pe 22 noiembrie, s-a îmbrâncit cu fostul coleg de formaţiune Ion Ceban, de altfel. Iar atunci când prim-vicepreşedintele de atunci al Legislativului, Vlad Plahotniuc, a intervenit pentru a calma spiritele, Muntean l-a bruscat şi pe el.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu