Noul meniu pentru preşcolari şi elevi a fost aprobat de Ministerul Sănătăţii. Ce conține

Embed:

Noul meniu pentru preşcolari şi elevi a fost aprobat de Ministerul Sănătăţii. Acesta va fi introdus în toate şcolile şi grădiniţele din ţară din data de 1 septembrie.

Meniul conţine multe fructe şi legume, produse bogate în nutrienţi, dar şi alimente destinate pentru minorii bolnavi, obezi şi alergici.

Ministerul Sănătăţii va monitoriza lunar respectarea meniului. Ulterior, documentul va fi completat cu noi propuneri, care vor veni din partea părinţilor şi experţilor.

"Stabilim că acest grup de lucru se va convoca data viitoare în ianuarie 2017. Atunci vom reevalua punctele care nu au putut fi incluse astăzi. Şi suplimentar vor fi elaborate rapoarte periodice privind implementarea din septembrie până în ianuarie", a spus ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Pe viitor, părinţii îşi doresc înlocuirea piureurilor din tomate cu roşiile în suc propriu şi excluderea drojdiilor din alimentaţie. Ei mai optează pentru reducerea porţiilor de caşcaval, carne şi peşte.

Medicii sunt însă categoric împotriva reducerii cantităţii de carne.

"Unele grupuri de populaţie din nord consumă câte 500 de grame de carne şi nu mor. Trebuie să luăm în consideraţie realităţile din zona aceasta. Aici sunt incluse toate particularităţile acestei zone", a menționat academicianul Nicolae Opopol.

De asemenea, părinţii solicită ca minorii să fie hrăniţi doar cu alimente integrale, minim procesate.  

"Motivăm faptul că  produsele integrale au termen de valabilitate foarte scurt şi se oxidează uşor şi sunt foarte scumpe. O problemă au şi agenţii economici, care nu au posibilitate să importe aceste produse de fiecare dată când este necesar ", a opinat şeful de secţie CNSP, Mariana Tutunaru.

Meniul face parte din noul regulament cu privire la regimul alimentar sănătos şi activitatea fizică în instituţiile de învăţământ, elaborat de Ministerul Sănătăţii în comun cu experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi părinţi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu