Noul Cod al Audiovizualului, revotat în Parlament cu 53 de voturi. Ce se va întâmpla dacă Igor Dodon va refuza să semneze legea

Embed:

Proiectul Codului Audiovizualului pe care şeful statului, Igor Dodon, a refuzat să-l promulge, a fost astăzi revotat în Parlament. În aceste condiţii, preşedintele este obligat să semneze legea. În cazul în care Dodon va refuza din nou, atunci aleşii poporului ar putea să se adreseze în următoarele două săptămâni la Curtea Constituţională, pentru a-l suspenda iarăşi pe şeful statului din funcţie.

Proiectul reglementează volumul produsului autohton și cel al programelor retransmise. Este prevăzută o cota de 12 ore de retransmisie în cazul furnizorilor naţionali şi 10 ore în cazul celor locali. Socialisții au declarat că aceste prevederi constrâng instituţiile media.

"Absolut toţi 100% din reprezentanţii a posturilor de televiziune au declarat că ei nu sunt gata de acest cod nou al audiovizualului", a menţionat Vlad Bătrâncea, deputat PSRM.

"Domnule Bătrâncea, vă rog, să nu manipulați opinia publică. La ceea ce vă referiți dumneavoastră, adică la producţia autohtonă deja este implementată în legislaţia Republiciii Moldova. Observăm că producţia autohtonă este posibil de realizat şi se realizează", a precizat Corneliu Mihalache, deputat PDM.

Proiectul, pentru care şi-au dat votul 53 de deputaţi, conţine şi noi prevederi privind finanțarea companiei Teleradio-Moldova. Bugetul instituţiei va fi format din subvenţii de la stat şi din venituri proprii. Andrian Candu susţine că proiectul a fost elaborat în baza normelor internaţionale.

"Legislația europeană și cea mai recentă Directivă a Uniunii Europene este transpusă în Legislația Republicii Moldova. Este un document fundamental, o lege cadru care cu siguranță va ajuta să se dezvolte mai repede, mai bine tot ceea ce înseamnă mass-media în Republica Moldova", a declarat Andrian Candu.

Printre proiectele de lege care urmează să ajungă repetat pe masa preşedintelui Igor Dodon se mai numără legea cu privire la alocarea ternului fostului Stadion Republican pentru construcţia Ambasadei SUA la Chişinău şi documentul ce prevede ca în data de 9 Mai să fie sărbătorită atât Ziua Victoriei, cât şi cea a Europei.

Un alt proiect se referă la reorganizarea Departamentul Trupelor de Carabinieri în Inspectoratul General al Carabinierilor. În cei doi ani de activitate, Igor Dodon a fost suspendat de patru ori. În locul acestuia, documentele au fost semnate de președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu