Nouă membri ai unei grupări criminale, reţinuţi pentru falsificare de bani. MAI: Nici aparatele de verificare a banilor nu depistau că sunt falşi

Embed:

(UPDATE 14:58) Maria Ploşniţă, şeful Direcţiei operaţiuni cu  numerar  BNM: Banca Naţională a Moldovei a emis în circulaţie bancnote cu 9 valori nominale, toate au semne distincte de siguranţă. Pe stânga bancnotelor este imprimat portretul lui Ştefan cel Mare, încorporat fir de siguranţă metalizat încorporat în hîrtie, filigran, firişoare color văzute cu ochiul liberi, precum şi unele firişoare care în razele ultraviolet luminează, ornamente naţionale, care de asemenea în raze ultraviolet luminează în diverse culori pentru fiecare valoare nominală pe fiecare bancnotă esteimprimat numărul bancnotei şi numărul de serie, la care are alăturată o literă. De asemenea,fiecare bancnotă are culoarea predominantă şi dimensiune. Pe versoul bancnotei imprimate diverse imagini grafice-mănăstiri, cetăţi, diverse edificii.  cum ar fi Primăria, Catedrala din Chişinău, Parlamentul Republicii Moldova.

Un accent aparte trebuie să punem pe firul de siguranţă metalizat care este incorporate în cadrul bancnotei. Pentru valorile mici – firul este poziţionat între portretul lui Ştefan cel Mare şi ghioşul central unde este imprimată valoarea nominală a bancnotei,  pentru valorile mari, începând cu 200 lei firul este încorporat între elementul decorativ din apropierea portretului lui Ştefan cel Mare şi ghioşul central.

BNM este în continuă examinare, pentru a spori gradul de siguranţă a bancnotelor şi monedelor, conform standardelor moderne. Actualmente bancnotele în  lei moldoveneşti au o siguranţă înaltă,  este important ca populaţia să cunoască semnele distinctive de autenticitate ale bancnotelor. Puteţi să vă informaţi de pe site-ul BNM. Despre  cazul discutat azi nu am fost informaţi de MAI.

(14:33) Ghenadie Cosovan, fost viceministru de Interne: Astfel de infracţiuni sunt foarte greu de documentat, deoarece nu au amploare în Republica Moldova. Cred că această operaţiune este una de succes, doarece au fost reţinute nu doar persoanele care puneau în circulaţie banii falşi, dar şi cei care îi confecţionau şi a fost confiscat şi utilajul. Este o metodă de falsificare rar întâlnită în Republica Moldova. Totuşi, substanţele cu care erau spălaţi banii nu pot fi găsite în orice magazin din ţară. Sunt substanţe specifice şi trebuie căutat în domeniul tipografic.

Poliţia a reţinut nouă persoane care falsificau bani. Potrivit autorităţilor, bancnotele erau atât de bine contrafăcute, încât nici aparatele de verificare a banilor, nici terminalele de efectuare a plăţilor nu reuşeau să le depisteze.

"Bancnotele false erau fabricate din cele veritabile, cu valoarea de 10 lei. Era aproape imposibil de stabilit că bancnotele de 100 de lei erau false. Membrii grupării criminale au antecedente penale. Liderul grupării criminale era bănuit de furt, iar alţi patru sunt cercetaţi pentru jaf, omor, vătamare corporală. În cadrul grupării erau bine divizate responsabilităţile", a declarat şeful adjunct al Inspectoratul Naţional de Investigaţii, Tudor Bejan.

În urma percheziţiilor au fost depistate 74 de bancnote false cu nominalul de 100 de lei, un pistol Makarov şi marijuana. De asemenea, a fsot ridicat tehnică de calcul şi substanţe chimice. Totodată, unii membri ai grupului au fost arestaţi. 

"Două persoane din cele nouă reţinute au fost deja arestate pentru 30 de zile. Bancnotele false nu puteau fi depistate nici de aparatele speciale de la bănci. Singura diferenţă faţă de bancnotele veritabile era culoarea mai deschisă a falsurilor. Banii falşi erau puşi în circulaţie la benzinării,în sate, pe timp de noapte. O bancnotă falsă cu nominalul de 100 de lei era vândută cu 50 de lei veridici. Sunt 90 de cauze penale intentate pentru falsificare de bani", a menţionat Tudor Bejan. 

Banii erau falsificaţi în Hânceşti, iar gruparea şi-a început activitatea la sfârşitul anului trecut. Deocamdată, nu a fost stabilită suma banilor falşi puşi în circulaţie. O parte din membrii grupării sunt originari din Chişinău, iar alţii din Hânceşti şi au vârste cuprinse între 20 şi 34 de ani.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, membrii grupării riscă până la 15 ani de închisoare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu