Nouă distribuitori de servicii media, sancţionaţi de Consiliul Audiovizualului. Care este motivul

Embed:

Nouă distribuitori de servicii media, printre care "Moldtelecom", "Starnet" şi "Orange", au fost sancţionaţi de către Consiliul Audiovizualului pentru difuzarea publicităţii din alte ţări pe posturile de televiziune retransmise. Amenda de 5 mii de lei a fost aplicată după o monitorizare efectuată de către CA la peste o lună de la modificarea legislaţiei. Cabliştii pretind că nu au dreptul să intervină în conținutul retransmis și că vor suporta cheltuieli suplimentare pentru excluderea blocurilor de publicitate interzisă. Mai mult, aceştia le cer deputaţilor să scoată interdicţia din Codul Serviciilor Audiovizuale.

Pe de altă parte, preşedintele comisiei parlamentare de profil, Adrian Lebedinschi, susţine că difuzarea publicităţii străine prejudiciază televiziunile naţionale, dar şi bugetul de stat.

"Eu îi înţeleg pe ei de ce nu sunt de acord, ei sunt din mediul de afaceri şi vor să aibă un venit mult mai mare de cât este. Dar în situaţia dată ei sunt nevoiţi să aibă unele cheltuieli sau să respecte legea, ceea ce ei nu vor să facă. Încalcă drepturile atât televiziunilor noastre să primească beneficii şi să-şi îndeplinească obligaţiunile pe care le au potrivit Codului media audiovizual", a declarat Adrian Lebedinschi, preşedintele Comisiei pentru Cultură, Educaţie şi Mass-media a Parlamentulu.

Difuzarea publicităţii străine la posturile de televiziune retransmise din alte ţări a fost interzisă mai bine de două decenii. Expertul media, Dumitru Ţîra, consideră că prevederea a fost omisă intenţionat la adoptarea noului Cod al Serviciilor Audiovizuale în 2018, fapt ce a prejudiciat televiziunile moldoveneşti, pentru că nu pot beneficia integral de bugetele regionale pentru publicitate.

"Adică aceşti clienţi internaţionali cheltuiesc banii în altă parte, adică nu plătesc taxe aici şi nu investesc direct în audiovizualul naţional din cheltuirea banilor din publicitate, adică ei nu plătesc la o companie locală. E plătesc la o companie străină în altă ţară", a zis Dumitru Ţîra, expert media.

Dumitru Ţîra consideră falsă explicaţia cabliştilor privind imposibilitatea de a exclude blocurile de publicitate, deoarece orice televiziune străină mai are un semnal fără reclamă.

"Cabliştii ar trebui să le ceară furnizarea acestui serviciu fără publicitate, ceea ce a şi fi fost timp de 20 de ani, până acum un an şi jumătate, doi ani în urmă."

În Republica Moldova sunt valabile peste 50 de licenţe de emisie TV pentru radiodifuzorii autohtoni.

loading...

Lasă un comentariu