NOU PROTEST ÎN HONG KONG: Mii de oameni au protestat contra unui proiect de lege

Zeci de mii de oameni au participat ieri la un nou protest violent în Hong Kong. Dacă pe parcursul zilei manifestaţiile au fost liniştite, spre seară spiritele s-au încins. Protestatarii, îmbrăcaţi în negru şi purtând căşti galbene, au aruncat cu petarde în poliţişti, iar cei din urmă au ripostat cu gaze lacrimogene şi grenade fumigene.

Protestele au izbucnit din cauza unui proiect de lege care prevede că inculpații din regiunea autonomă Hong Kong să poată fi judecați în China. Protestatarii susţin că amendamentul, care între timp a fost suspendat, putea crea riscul persecutării politice din partea Beijingului.

În urma altercaţiilor, zeci de oameni au fost răniţi. Printre victime sunt şi jurnalişti, iar cei mai mulţi dintre ei au avut de suferit din cauza gazelor lacrimogene.

Violenţe au fost nu doar pe străzile principale din Hong Kong, ci şi într-o gară din oraş. Zeci de bărbaţi mascaţi au luat la bătaie călătorii.

În urma violenţelor din gară, cel puţin 45 de oameni au fost răniţi, unul dintre care a fost internat în stare gravă. În timpul altercaţiilor, niciun poliţist nu a intervenit. Prin urmare, atacatorii au reuşit să fugă de la faţa locului. În ciuda violenţelor şi a numeroaselor victime, oamenii susţin că vor continua protestele.

"Nu cred că Guvernul a răspuns vreodată solicitărilor noastre. Guvernul trebuie să iasă şi să discute direct cu noi."

În data de 1 iulie, sute de oameni au vandalizat Parlamentul şi au blocat mai multe străzi principale. Odată ce au pătruns în Legislativ, protestarii au rupt portretele mai multor foşti deputaţi şi au arborat vechiul steag al oraşului, din perioada administraţiei britanice. Asta deoarece mulţi localnici militează pentru revenirea sub tutela Marii Britanii.

Lasă un comentariu