Nou focar de pestă porcină africană, confirmat în România: Patru mistreți, găsiți morți

Un alt focar de pestă porcină africană a fost confirmat joi în județul Vrancea. Probele prelevate de la patru mistreți morți într-o zonă situată la granița județului Vrancea cu Buzău arată că animalele au murit din cauza acestei boli infecțioase. 

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vrancea au precizat că probele prelevate de la cei patru mistreți și trimise către laboratorul din București s-au dovedit a fi pozitive.

„Prezenţa virusului pestei porcine africane a fost confirmată în probele prelevate de la patru cadavre de mistreţi descoperite pe raza fondului de vânătoare 12 Trestieni, în judeţul Vrancea, într-o zonă situată la limita între judeţele Buzău şi Vrancea. Suspiciunea, emisă la data de 02.04.2019 în urma rezultatului buletinului de analiză eliberat de către LSVSA Vrancea, a fost confirmată de către IDSA Bucureşti, în data de 04.04.2019″, se arată într-un comunicat al DSVSA Vrancea.

Zona în care au fost găsite animalele a fost imediat dezinfectată şi carcasele au fost distruse prin îngropare. Prefectul județului Vrancea a convocat joi o ședință a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Vrancea pentru a adopta măsurile privind eradicarea pestei porcine africane. Autoritățile au stabilit și zonele de restricții pentru ca mistreții din zona afectată să fie vânați. 

De asemenea, toţi porcii domestici din zonele infectate trebuie să fie ţinuţi în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolaţi de porcii sălbatici. Potrivit autorităților sanitar-veterinare, acesta este cel de-al patrulea focar de pestă porcină africană confirmat în județul Vrancea. Primul caz de pestă porcină africană a apărut în octombrie 2018 într-o gospodărie din Homocea, iar un altul a fost descoperit în comuna Gugești.

La începutul lunii ianuarie, a fost confirmat un al treilea focar de PPA, într-o gospodărie din satul Dragosloveni, comuna Dumbrăveni. Ultimul focar de PPA din Vrancea a fost închis în urmă cu circa două luni, scrie libertatea.ro

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu