Notă informativă Kroll: Au fost identificate alte 600 milioane de dolari SUA

Embed:

 Încă 600 de milioane de dolari, furaţi din sistemul bancar, au fost identificaţi de compania Kroll. Este vorba despre sume care nu s-au mai întors în cele trei bănci din Moldova pentru achitarea împrumuturilor contractate anterior. Recuperarea acestor bani vor reduce datoria de stat faţă de Banca Naţională a Moldovei.

Potrivit informaţiilor, "până la momentul actual, analiza fluxului de fonduri din cadrul investigației a identificat peste 600 milioane de dolari SUA care au dispărut, fără a se întoarce în cele trei bănci din Republica Moldova pentru achitarea împrumuturilor contractate anterior.

Aceste fonduri au fost disipate în numeroase jurisdicții straine, iar rezultatele investigației Kroll demonstrează că beneficiarii fraudei se extind dincolo de companiile și persoanele fizice aflate în legătură cu Grupul Shor".

Investigația companiei Kroll a descoperit o structură complexă și coordonată de spălare a banilor, care implică sute de companii și conturi bancare din diferite jurisdicții.

Prima etapă a investigației a scos la lumină dovezi clare privind implicarea crucială în această fraudă a dlui Ilan Shor, precum și a companiilor și persoanelor fizice aflate în legătură cu acesta (împreună "Grupul Shor"). Dovezile în cauză au stat la baza unei analize amănunțite a fluxului de fonduri obținute în mod fraudulos în anul 2014, efectuată în scopul urmării fondurilor până la destinația lor finală.

În cadrul celei de-a doua etape a investigației analiza fluxului de fonduri a fost extinsă semnificativ pentru a acoperi perioada anilor 2012-2014 și a fost începută urmărirea tuturor creditelor fauduloase acordate de către cele trei bănci din Republica Moldova până la destinația finală a acestora. 

Compania americană Kroll a fost selectată de către BNM la începutul anului 2015 pentru a investiga tranzacţiile dubioase de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Primul raport al companiei a fost făcut public în luna mai a anului trecut pe blogul personal al președintelui Parlamentului. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu