Norul radioactiv de la Fukushima se apropie de Moldova

Embed:

Academia de Ştiinţe din Moldova atenţionează că norul radioactiv de la centrala nucleară japoneză Fukushima se apropie de ţara noastră. În opinia oamenilor de ştiinţă, la moment, viaţa şi securitatea populaţiei nu este în pericol.

Oamenii de ştiinţă mai afirmă că, după parcurgerea a peste 20 mii de kilometri, la o altitudine de 2500 de metri, o bună parte din componentul nociv al norului, izotopul radioactiv Iod 13, s-a descompus.

Potrivit savanţilor, un alt component radioactiv, Cesiul 137, cu o perioadă de înjumătăţire de 30 ani, ar putea contamina mediul pentru un timp îndelungat. Dar asta în cazul în care, pe teritoriul Republicii Moldova vor cădea precipitaţii. Conform prognozelor meteorologilor, până la finele acestei săptămâni, vom avea parte doar de zile însorite şi fără de precipitaţii.

Menţionăm că masa de aer poluat din Japonia continuă să înainteze deasupra continentului nostru. În scurt timp, particulele radioactive vor străbate graniţele aeriene ale Moldovei.

Potrivit specialiştilor, particulele de Cesiu 137 şi Iod 131 pot fi asimilate de om. Iodul se duce în tiroidă, iar cesiul peste tot în organism. Dacă iodul e periculos doar câteva zile, Cesiul rămâne radioactiv 30 de ani.

Amintim că norul radioactiv de la centrala nucleară Fukushima a ajuns deja în România şi Ucraina, potrivit specialiştilor de la "Institutului German de Cercetări pentru Mediu", care afirmă că particulele se află în prezent la 2500 de metri altitudine.

 

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu