Norul radioactiv de la Fukushima a ajuns deasupra României şi Ucrainei

Norul radioactiv de la centrala nucleară japoneză Fukushima a ajuns în România şi Ucraina, susţin specialiştii de la "Institutului German de Cercetări pentru Mediu", care afirmă că particulele se află în prezent la 2500 de metri altitudine, informează ProTV.ro.

Masa de aer poluat din Japonia continuă să înainteze deasupra continentului nostru. În două zile va străbate România. Joi, 31 martie, norul de particule radioactive se află la 2500 de metri, iar vineri va fi un altul, la 5000 de metri.

Monitorizările de până acum nu dau motive de îngrijorare. În cazul solului, specialiştii români prelevează zilnic probe. Acestea ajung în laboratoare, iar apoi sunt uscate la o temperatură de 100 de grade Celsius. Imediat, solul este dozat, iar apoi urmează analiza . După 30 de minute sosesc şi rezultatele.

Iar rezultatele sunt şi acestea liniştitoare: cantitatea de izotopi este de sute dacă nu chiar mii de ori mai mică decât cota de alarmă.

Probleme pot apărea însă în timp şi evident când cantităţile radioactive sunt mari. Şi asta pentru că particulele de Cesiu 137 şi Iod 131 pot fi asimilate de om. Iodul se duce în tiroidă, iar cesiul peste tot în organism. Dacă iodul e periculos doar câteva zile, Cesiul rămâne radioactiv 30 de ani.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu