NORDEA, MAŞINĂ DE SPĂLAT BANI. Banca finlandeză ar fi efectuat tranzacţii de 700 de milioane de euro

Embed:

După Danske Bank şi SwedBank, încă o instituţie financiară din nordul Europei este vizată în scandalul spălării de bani proveniţi din Rusia.

În urma unei scurgeri de informaţii, au apărut dovezi legate de tranzacţii suspecte de 700 de milioane de euro realizate de banca finlandeză Nordea, între anii 2005 şi 2017. Banii ar fi fost transferaţi de un grup de oameni de afaceri ruşi din paradisuri fiscale precum Insulele Virgine Britanice, Panama sau Belize.

Acţiunile băncii Nordea au scăzut în urma dezvăluirilor cu şapte la sută. Anterior, Danske Bank din Danemarca a fost acuzată că prin intermediul filialei din Estonia ar fi spălat aproximativ 200 de miliarde de euro, bani proveniţi din Rusia şi din foste state sovietice.

În scandal ar putea fi implicată şi Swedbank, una dintre cele mai mari bănci suedeze, care a tranzacţionat patru miliarde de euro, în perioada 2007 - 2015.

O investigaţie jurnalistică a arătat că şi banca austriacă Raiffeisen, care are o subsidiară în România, ar fi fost implicată în transferuri dubioase de bani care ar fi provenit din Rusia.

Laudromatul rusesc a afectat şi ţara noastră: în perioada 2010 - 2014, raiderul nr 1 în CSI, Veaceslav Platon, a spălat 20 de miliarde de dolari prin banca pe care o controla, Moldinconbank. Banii erau trimişi din Rusia în Moldova, apoi transferaţi într-o bancă din Letonia şi ulterior în mai multe conturi off-shore.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu