Noile reguli de instruire la școlile auto vor fi supuse dezbaterilor publice

Embed:

Propunerea Guvernului de a elibera carnetul de conducere auto la vârsta de 17 ani va fi supusă dezbaterilor publice. Recomandările societăţii civile şi a experţilor şcolilor de instruire vor fi colectate de Ministerul Tehnologiei Informaţiei.

Discuţiile au început deja în localităţile din nordul ţării, inclusiv la Bălţi şi Sângerei. 

"Au parvenit multe propuneri de la asociaţii, şcoli. Acum vrem să le generalizăm ca să fie un concept clar într-un document final. Ca să închidem aceste subiect, să avem un proiect de lege definitivat ca să putem merge cu el în Guvern apoi în Parlament", a declarat ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vasile Botnari.

Potrivit ministrului Vasile Botnari, moldovenii vor putea învăţa să conducă vehicule de la vârsta de 16 ani şi jumătate, iar permisul auto îl vor putea primi de la 17 ani.

O dată ce-şi vor lua carnetul, tinerii vor putea conduce doar însoţiţi de un şofer cu o experienţă de cel puţin cinci ani. O altă propunere a Ministerului Tehnologiei Informaţiei mai prevede reducerea orelor teoretice la şcolile de instruire auto de la 144 la 30.

De asemenea, procesul de instruire auto va fi automatizat, pentru a exclude procurarea ilegală a permiselor de conducere. Noile reguli ar putea fi aplicate din 2017.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu