Noi specializări la Universitatea Tehnică din Moldova

Embed:

Până acum numai peste hotare, din toamnă şi la noi în ţară. Noul an de învăţământ aduce pentru studenţi noi specialiazări în peisajul universitar. "Securitatea informaţiei", "Nanotehnologii" şi "Ingineria transportului feroviar" sunt specializările care vor fi inaugurate la Universitatea Tehnică din Moldova. Administraţia instituţiei susţine cererea la aceste specialităţi este foarte mare.

"Acesta este un nanosenzor elaborat de conferenţiarul catedrei noastre Andrei Lupan, pentru a măsura concentraţia de gaze nocive", a spus şeful de catedră Microelectronică, Victor Şontea.

Domeniul nanotehnologiilor este unul dintre cele mai solicitate în lume, iar realizările sunt incredibile, spun profesorii moldoveni. De exemplu, nanoroboţii. Ei au rolul de transporta medicamentul până la organul afectat. În Moldova este privită cu un interes tot mai mare şi securitatea informaţională.

"Conform studiilor, scurgerile de informaţii au loc în 80% din cazuri din cauza insiderilor. De accea, întreprinderile serioase au ajuns la concluzia că trebuie să aibă în cadrul întreprinderii un departament care s-ar ocupa doar de securitatea informaţiei", a explicat şeful catedrei Tehnologia informaţiei, Victor Beşli.

O altă lipsă pe piaţa muncii este cea a personalului calificat în domeniul ingineriei transportului feroviar.

"Atăzi avem 63% din ingineri care lucrează în domeniul transportului feroviar şi sunt deja pensionaţi. A apărut o problemă limba de stat - documentaţia tehnică, de exploatare, de reparare, se întocmeşte în limba rusă", a menţionat şeful catedrei Transport auto, Ilie Manole.

Pentru cele trei specializări sun prevăzute locuri atât la buget, cât şi cu taxă. Costul specializării este de aproximativ 7.000 de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu