Noi realizări pentru chirurgii moldoveni. În această săptămână au fost efectuate două operaţii de transplant de rinichi

Embed:

Chirurgii moldoveni au înregistrat noi succese. La Spitalul Republican, în această săptămână, au fost efectuate două operaţii de transplant de rinichi. Potrivit medicilor, starea ambilor beneficiari, dar şi a donatorilor, este satisfăcătoare.

O femeie din Bălţi, în vârstă de 47 de ani, suferea, de 15 ani, de insuficienţă renală. Despre necesitatea unei operaţii urgente a aflat cu jumătate de an în urmă.

"În această vară am solicitat această operaţie. Şi foarte rapid am făcut testele de compatibilitate şi alte teste. Acum a venit timpul operaţiei", a spus Natalia.

Donator de rinichi pentru Natalia a fost mama ei, în vârstă de 68 de ani.

"Am făcut-o benevol, conştient. Fetiţa mea a suferit mulţi ani. Doresc foarte mult să o ajut să-şi restabilească sănătatea. Am fost pregătită moral pentru acest lucru, nu aveam nicio frică", a menţionat mama Nataliei.

Operaţiile au fost efectuate de chirurgi din Moldova, sub conducerea profesorului belgian Jean-Paul Skiffle.

"Asta este deja a şasea operaţie, care se efectuează cu ajutorul prietenului nostru din Belgia. El ne acordă atât ajutorul tehnic, cât şi cel chirurgical la realizarea acestei intervenţii complicate", a declarat şeful Clinicii urologie, hemodializă şi transplant, Adrian Tănase.

În prezent, în Moldova, aşteaptă un transplant de rinichi aproximativ 80 de persoane. Costul unei astfel de operaţii este de 300.000 de lei. Toate cheltuielile le suportă Compania de Asigurări în Medicină. În 2012 în ţară au fost efectuate cinci operaţii de transplant de rinichi. Prima dintre ele a fost un eşec.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu