Noi propuneri privind schimbarea sistemului electoral. "Circumscripţiile să fie formate după numărul de cetăţeni cu drept de vot"

Embed:

Partidul Verde Ecologist şi formaţiunea "Democraţia Acasă" sprijină modificarea sistemului electoral, însă vin cu unele cerinţe privind ajustarea proiectului de lege. În cadrul unei conferinţe de presă, liderii acestor formaţiuni le-au cerut autorilor proiectului să elimine necesitatea de colectare a semnăturilor pentru candidaţii propuşi de partide în circumscripţiile uninominale. 

Proiectul de lege prevede ca fiecare candidat să strângă cel puţin 600 de semnături de la susţinători, pentru a se putea înregistra într-o circumscripţie. Reprezentanţii partidelor extraparlamentare spun că asftel candidaţii vor avea şanse mici de a se înregistra, pentru că nu vor reuşi să le adune.

"Ideea de a elimina necesitatea colectării de semnături pentru candidaţii înaintaţi de partide în circumscripţiile uninominale. Noi am solicitat eliminarea acestui impediment sau acestui obstacol în vederea candidării în circumscripţii", a spus preşedintele Partidului Democraţia Acasă, Vasile Costiuc.

De asemenea, cele două formaţiuni propun ca perioada de înregistrare a candidaţilor să crească de la două la trei luni, iar la crearea circumscripţiilor să nu se ţină cont de graniţele unităţilor administrativ-teritoriale.

"Noi pledăm pentru aceea ca circumscripţiile să fie formate după numărul de cetăţeni cu drept de vot, indiferent de graniţele unităţilor administrativ-teritoriale. De ce? Pentru că dacă se merge pe graniţele unităţilor administrativ-teritoriale, nu este corect", a menționat preşedintele Partidului Verde Ecologist, natolie Prohnițchi.

Proiectul de lege privind sistemul mixt a fost votat în prima lectură. Documentul prevede ca 50 de deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar 51 - direct de cetăţeni.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu