Noi oportunități pentru studenții de la UTM. A fost inaugurat un laborator performant cu echipamente şi utilaje de ultimă generaţie

Embed:
Studenţii Universităţii Tehnice din Moldova au de astăzi un laborator performant, lansat în incinta Centrului de Excelenţă "Tekwill". Platforma "FabLab", care se întinde pe o suprafaţă de 700 de metri pătraţi, este dotată cu echipamente şi utilaje de ultimă generaţie şi îşi propune să ofere tinerilor posibilitatea de a se dezvolta în domeniul IT.

"Este o platformă care va permite studenţilor, inginerilor, arhitecţilor, designerilor să îşi realizeze acele proiecte pe care le-au conceput pe hârtie, din carton sau din ceea ce aveau la dispoziţie", a menţionat Viorel Bostan, rectorul UTM.

"Toată lumea înţelege că un inginer, un arhitect sau cu atât mai mult un specialist în tehnologii informaţionale şi robotică nu poate învăţa strictalmente din manual, el trebuie să exerseze toate lucrurile acestea. Şi aţi văzut trecând pe aici că lucrurile sunt deja puse la punct, studenţii muncesc", a precizat ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc.

Studenţii Universităţii de Stat au reuşit deja să testeze noile utilaje: 

"Partea de modelare este relativ nouă, înainte totul se făcea manual. Acum doar în soft, în câteva minute poţi să ai un model gata".

"Pentru arhitectori va fi foarte uşor să îşi facă machetele, ei vor avea modelul electronic şi îl vor putea tăia frumos cu ajutorul lazerului şi o să le uşureze mult lucrul".

"Este o uşă care s-a deschis pentru noi şi noi am intrat într-o altă lume, o lume a oportunităţilor. Este greu să alegi, pentru că sunt foarte multe oportunităţi".

Platforma "FabLab" a fost lansată cu susţinere financiară a USAID şi Guvernului Suediei. Costul lucrărilor de construcţie este de 700 de mii de dolari. În lume, sunt 30 de ţări în care sunt deschise 1300 de astfel de laboratoare.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu