Noi oportunități de dezvoltare. AIPA oferă până la un milion de lei pensiunilor rurale

Embed:
Statul oferă noi oportunităţi de dezvoltare pentru agropensiunile din ţară. Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură va subvenţiona fiecare afacere din domeniul turismului rural cu până la un milion de lei. În acest an, dosarul a fost depus doar de o pensiune din satul Puhoi, raionul Ialoveni. Proprietarul, care a investit până acum peste cinci milioane de lei, spune că i-a fost uşor să pregătească dosarul, deoarece avea toate actele care confirmă suma cheltuielilor.

"Investiții începând de la podea, tencuială, materiale de construcţii, mese, scaune, pahare, veselă", a spus contabila pensiunii, Svetlana Macarenco.

Administratorul susţine că banii de la stat îi va investi în dezvoltarea hotelului, deoarece numărul turiştilor creşte de la an la an.

"Este un suport destul de important şi sarcina noastră este să-i folosim cât mai efectiv toate resursele. Am dorit să arătăm Moldova autentică, Moldova adevărată, tradiţiile împletite cu vinul şi oamenii, cu traiul de la sat", a spus directorul pensiunii, Andrei Sârbu.

"În cadrul măsurii respective presupune acoperirea investiţiilor în proporţie de 50 la sută din costul lor, fiind plafonată la un milion de lei. Lucru care va duce plus valoare şi va dezvolta agroturismul ca ramură şi domeniu economic", a spus directorul AIPA, Nicolae Ciubuc.

Vizitatorii pensiunilor spun că turismului rural este o posibilitate de a atrage turiştii străini şi de a crea noi locuri de muncă la sate.

"Aici întâlnesc spiritul nostru moldovenesc şi mâncarea noastră moldovenească, tradiţiile."

"Cred că ar fi foarte interesant pentru turiştii străini pentru că atâtea bucate gustoase şi ar fi păcat să nu vină oamenii să vadă."

Reprezentanţii AIPA susţin că, în acest an, mulţi proprietari de pensiuni nu au reuşit să pregătească setul de documente, întrucât regulamentul de subvenționare a intrat în vigoare în luna iulie, iar termenul limită de depunere a dosarului a fost 31 octombrie.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu