Noi legi anticorupţie! Judecătorii vor primi salarii mai mari, iar funcţionarii care vor pica testul de integritate profesională vor fi demişi

Patru proiectele de lege menite să combată corupţia în instituţiile de stat au fost examinate, astăzi, în lectură finală, de parlamentari.

Documentele stabilesc salarii mai mari pentru judecători, dar şi testarea integrităţii profesionale ale acestora. Astfel, leafa unui judecător va ajunge la 14 mii de lei, până în 2016. Magistraţii de la Curţile de Apel vor primi până la 17.000 de lei, iar cei de la Curtea Supremă de Justiţie şi Curtea Constituţională vor avea până la 20.000 de lei.

În acelaşi timp, judecătorii care se vor pensiona după 1 ianuarie, dar îşi vor continua activitatea, nu vor mai primi şi salariu, şi pensie.

Potrivit documentului, care se referă la testarea integrităţii profesionale, în funcţie de rezultatele testului, magistraţii riscă să fie eliberaţi din serviciu.

Actul mai prevede introducerea în Codul Penal a unei noi componente de infracţiune, şi anume "îmbogăţirea ilicită".

Publika.md menţionează că al cincilea proiect de lege menit să combată corupţia a fost retras de pe ordinea de zi a Parlamentului. Acesta prevede răspunderea disciplinară a judecătorilor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu