NOI DETALII în cazul reţinerii de la BNM

Embed:

Un fost viceguvernator al Băncii Naţionale şi doi actuali şefi de departamente din cadrul BNM au fost reţinuţi astăzi de procurorii anticorupţie.

Cei trei sunt bănuiţi că au permis spălarea a 20 de miliarde de dolari dintr-o bancă comercială din Moldova.

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, nu a divulgat identitatea persoanelor reţinute, dar, potrivit deschide.md, este vorba despre fostul viceguvernator al BNM, Emma Tăbârță, actualul şef al Departamentului supraveghere bancară a instituţiei, Matei Dohotaru, şi şeful Departamentului reglementare şi autorizare a BNM, Vladimir Ţurcan.

Pe numele acestor persoane a fost deschis un dosar penal pentru neglijenţă în serviciu. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei trei riscă până la şase ani de puşcărie.

"Nu au întreprins acțiuni vizavi de instituția financiară Moldindconbank, care a permis să aibă loc tranzacții suspecte în peste 20 de miliarde dolari SUA", a spus Viorel Morari.

Potrivit procurorilor anticorupţie, acest caz are legătură cu dosarul penal privind spălarea de bani în care este vizat raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon.

"Da, este în legătură. A fost pornit un alt dosar pe faptul neglijenței în legătură cu dosarul care a avut loc spălarea banilor prin tranzitare, prin intermediul Moldoindconbank", a spus şeful Procuraturii Anticorupţie.

Şeful Procuraturii Anticorupţie a declarat că tranzacțiile au avut loc în perioada anilor 2010-2014.

Potrivit unei investigaţii efectuate de rise.md, Veaceslav Platon a spălat 20 de miliarde de dolari prin intermediul conturilor Moldinconbank, dar şi a zeci de companii offshore.

Banii erau transferaţi din Rusia în Moldova, de unde plecau apoi spre o bancă din Letonia. Ulterior, transferurile erau efectuate către mai multe firme offshore.

Presa de la Chişinău a mai scris şi despre implicarea lui Platon în falimentarea centralei nucleare Energoatom din Ucraina.

Citeşte şi: Trei persoane din conducerea BNM, reținute într-un dosar nou pentru neglijenţă în serviciu

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu