Noi detalii în cazul asasinării jurnalistului Jan Kuciak. Poliţia slovacă a făcut primele arestări

Agenția Națională Penală din Slovacia l-a reținut pe omul de afaceri italian Antonino Vadala, bănuit de legături cu clanul mafiotic Ndrangheta și care apare în investigația jurnalistului asasinat Jan Kuciak, scrie digi24.ro.

Antonino Vadala a fost reținut joi pe proprietatea lui din Michalovce, un oraș din estul Slovaciei, regiunea Kosice, potrivit cotidianului local Korzar, transmite The Slovak Spectator.

Numele omului de afaceri italian apare în ultima investigație, neterminată, a jurnalistului Jan Kuciak, ucis alături de logodina sa, Martina Kusnirova.

Kuciak şi Martina Kusnirova sa au fost găsiţi împuşcaţi mortal în locuinţa jurnalisatului din Velka Maca, la 65 de kilometri est de capitala Bratislava.

De asemenea, au mai fost arestați și fratele lui Antonino Vadala, Bruno Vadala și un alt treilea suspect, identificat sub numele de Pietro C.

În ultima sa anchetă, Jan Kuciak  descoperise o pistă care ducea spre legăturile dintre clanul mafiotic italian `Ndrangheta și consiliera premierului slovac Robert Fico, Maria Troskova.

În 2011, Troskova lucra pentru un cunoscut mogul slovac și personaj politic influent, Pavol Rusko.

La acea dată, Maria Troskova a făcut cunoștință cu un om de afaceri din cercul lui Rusko, un italian cu active în domeniul parcurilor fotovoltaice din Slovacia, Antonio Vadala.

În jurul numelui lui Vadala există nu mai puțin de 32 de companii înregistrate în Slovacia la care italianul ar deține active financiare, majoritatea în sectorul agricol.

Un bărbat cu același nume apare, însă, și pe un mandat de arestare cu referire la sindicatul crimei `Ndrangheta.

Poliția slovacă a declarat luni că, probabil, Kuciak a fost ucis la comandă din cauza anchetei sale privind cazuri de corupție la nivel înalt.

Jan Kuciak, care lucra de trei ani pentru publicaţia online Aktuality.sk, parte a grupului media germano-elveţian Ringier Axel Springer, ancheta cazuri de fraude fiscale în rândul oamenilor de afaceri având conexiuni cu partidul de guvernământ de la Bratislava şi cu alţi politicieni.

Aktuality.sk a publicat ancheta jurnalistică neterminată a lui Jan Kuciak. Jurnalistul relevă în material și legăturile între gruparea criminală şi  Viliam Jasan, secretar al Consiliul slovac de securitate.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu