NOI DETALII despre DEZASTRUL de la Râşcani! Care sunt principalele trei cauze ale surpării

Embed:

Primăria Capitalei a dispus astăzi verificarea şantierelor din oraş. Conform unei decizii a viceprimarului Nistor Grozavu, controalele vor începe mâine.

Funcţionarii au anunţat că vor inspecta cel puţin 26 de terenuri destinate construcţiilor. Verificările au loc, după ce, săptămâna trecută, o groapă de fundaţie din sectorul Rîşcani s-a surpat şi a pus în pericol clădirea unei banci comerciale. 

Potrivit viceprimarului Nistor Grozavu, placa de beton a fost turnată peste fundaţie de firma "DTV INVEST", iar piloţii din metal ar fi fost montaţi de "SRL Magic V. S.", companie care a săpat şi groapa de fundaţie.

Ambele firme colaborau cu "D&D", companie care deţine dreptul de vânzare a apartamentelor. Totodată, "A.B.C Gurmandis" SRL este proprietarul terenului de pe Miron Costin 9.

Conducerea Primăriei susţine că sunt trei cauze care au dus la surparea gropii de fundaţie. Şi anume, antreprenorii au folosit stâlpii din metal în schimbul celor din beton, pentru a face economie de timp şi bani.

Totodată, terenul nu era compactat, deoarece au fost aruncate deşeuri din construcţie. De vină ar fi şi ploile abundente din ultima perioadă, care ar fi favorizat alunecările de teren.

"Logica mă duce spre, în primul rând, un calcul greşit al rezistenţei respectivilor piloţi de metal", a specificat primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă.

De la începutul anului, autorităţile Capitalei au eliberat peste 250 de autorizaţii de construire în municipiul Chişinău. 26 de proiecte prevăd ridicarea blocurilor cu cinci şi mai multe etaje. Aceste obiective vor fi primele verificate de către angajaţii Direcţiei Arhitectură a Primăriei şi reprezentanţii Inspecţiei de Stat în Construcţii.

"Vom adopta astăzi o decizie, graficul cum ne ducem, chiar dacă cele 26 de şantiere care ar putea să fie deschise sunt în diferite faze de construire. Toate celelalte şantiere sun mai mici şi în condiţii cu mult mai simple", a menţionat viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu.

Totodată, ministerul de resort urmează să aprobe modificări în legislaţie, astfel încât firmele de construcţie să fie obligate să folosească doar piloţi din beton armat pentru consolidarea gropilor fundaţiilor clădirilor. Între timp, filiala băncii din sectorul Râşcani, care risca să se prăbuşească, şi-a reluat activitatea. Asta după ce au fost efectuate lucrări de reparație pe porțiunile avariate ale clădirii și a fost amenajată o altă intrare.

Procuratura Generală a deschis un dosar penal în cazul construcției, care s-a surpat miercurea trecută.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu