Noi cazuri de ebola în Republica Democrată Congo: 4 persoane contaminate, dintre care 2 membri ai personalului medical

Patru noi cazuri de Ebola au fost înregistrate miercuri în Bikoro, epicentrul noii epidemii care a izbucnit în nord-vestul Republicii Democrate Congo, au declarat joi surse spitaliceşti.

''Alţi patru oameni sunt contaminaţi cu virusul Ebola, inclusiv doi (membri) ai personalului medical care au intrat în contact cu pacienţii'', a declarat dr. Serge Ngalebato, directorul medical al spitalului Bikoro.

Boala, limitată în regiunea Bikoro din nord-estul a Kinshasa, la graniţa cu Republica Congo, a făcut deja 17 morţi din 25 de cazuri înregistrate.

Autorităţile congoleze şi partenerii lor au declarat, miercuri, că au stabilit acţiunea de răspuns la acest nou focar de febră hemoragică Ebola.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ''a deblocat un milion de dolari'' pentru a ''stopa propagarea Ebola în provinciile şi ţările vecine'', a declarat presei un reprezentant al Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

La rândul său, guvernul nigerian s-a arătat miercuri "îngrijorat" de acest nou focar de Ebola izbucnit în Republica Democrată Congo, al nouălea care a lovit această ţară. ''Îi vom 'cerne' pe toţi cei care sosesc din Republica Democrată Congo şi din ţările învecinate", a spus ministrul Sănătăţii din Nigeria, Isaac Adewole, în urma reuniunii cu miniştrii cabinetului. Adewole a adăugat că cea mai populată ţară din Africa, cu aproximativ 180 de milioane de locuitori, instituie un "centru de intervenţie rapidă" în vederea unei eventuale răspândiri a epidemiei.

Miercuri, Ministerul Sănătăţii din Republica Democrată Congo a anunţat că ţara ''se confruntă cu o nouă epidemie de Ebola'', care a cauzat decesul a 17 de persoane în provincia Équateur (nord-vest). ''Douăzeci şi unu de cazuri de febră cu semne hemoragice şi 17 de decese'', care indică o rată de mortalitate de 80%, au fost înregistrate la Ministerul Sănătăţii pe 3 mai, a precizat instituţia într-un comunicat. Acelaşi document oficial invocă ''o urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional". ''După notificarea cazurilor, pe 3 mai, niciun deces nu a mai fost raportat'', se arată în comunicatul ministerului, care nu precizează însă data la care s-a declanşat epidemia.

Apărută pentru prima dată în fosta Republică Zair (Republica Democrată Congo de astăzi), acest tip de febră hemoragică îşi trage numele de la râul estic, Ebola. Primele îmbolnăviri au fost semnalate în 1976, scrie Agerpres.ro.

Noile cazuri au fost înregistrate la mai puţin de un an după ce opt persoane din Republica Democrată Congo au fost infectate cu Ebola, dintre care patru au murit.

Oamenii de ştiinţă cred că virusul care provoacă Ebola este răspândit pe distanţe mari de lilieci, care sunt gazde purtătoare şi, deşi nu se îmbolnăvesc, pot transmite virusul către alte animale arboricole, precum maimuţele. Virusul ajunge să infecteze oamenii care consumă carnea unor animale sălbatice purtătoare.

Epidemia de Ebola din Africa Occidentală care s-a încheiat în urmă doi ani a ucis peste 11.300 de oameni şi a infectat aproximativ 28.600 de persoane din Guineea, Sierra Leone şi Liberia.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu