Noi alunecări de teren într-o vale din Alpii elveţieni! Mai multe case şi drumuri au fost distruse

Noi alunecări de teren produse joi seară și vineri dimineață într-o vale din Alpii elvețieni, unde opt turiști au fost îngropați de vii în urmă cu o săptămână sub o masă compactă de noroi și formațiuni stâncoase, au determinat autoritățile locale să îi evacueze din nou pe locuitorii din Bondo și din satele învecinate, scrie agerpres.

O furtună violentă produsă pe masivul Piz Cengalo a provocat joi seară noi alunecări de stânci și de noroi, care au ajuns la marginea satelor deja afectate de catastrofa din 24 august, provocând noi distrugeri ale caselor și drumurilor din regiune, au anunțat autoritățile din Valea Bregaglia.

Mai multe case noi au fost astfel distruse în Bondo, unde alunecarea de teren de săptămâna trecută a făcut ca peste 100 de persoane să rămână fără locuințe.

Vineri dimineață, o a doua alunecare de pe piscul Maloja s-a produs pe versantul opus Văii Bregaglia, blocând unul dintre drumurile din zonă.

Toți localnicii au putut să fie evacuați la timp, iar incidentul nu s-a soldat cu răniți, au precizat autoritățile.

Alunecarea de săptămâna trecută, care a desprins de pe versanți 4 milioane de metri cubi de stânci și noroi, provocând vibrații ce au echivalat în intensitate cu un cutremur de pământ cu magnitudinea 3, a făcut ca rocile de pe Piz Cengalo, un masiv muntos aflat la granița italiană în Valea Grisons, să devină foarte instabile, iar furtuna de joi seară a fost suficient de puternică pentru a determina desprinderea lor.

Opt turiști — elvețieni, germani și austrieci — au fost acoperiți în urma alunecării de teren din 24 august, iar orice speranță de a-i găsi în viață a fost abandonată după două zile de căutări intensive.

Autoritățile au avertizat că aproape 1 milion de metri cubi de roci și pământ sunt în prezent instabile și riscă să se prăbușească în aceeași zonă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu