Noi alunecări de teren în Climăuţii de Jos. Autorităţile locale se declară neputincioase

Embed:

15 familii din satul Climăuţii de Jos, raionul Şoldăneşti, stau zi şi noapte cu frica în sân. Oamenii se tem că într-o zi le va fugi pământul de sub picioare şi asta pentru că în apropierea gospodăriilor s-au intensificat alunecările de teren. Cu toatea acestea, reprezentanţii Serviciul Situaţii Excepţionale afirmă că nu sunt motive de îngrijorare.

Oamenii spun că alunecările de teren s-au activizat de mai bine de două săptămâni. Autorităţile locale se declară neputincioase în faţa acestei situaţii.

"Orişice mişcare, orişice săpătură poate provoca alunecări mai pronunţate, mai grave. La moment noi am făcut ce am putut. S-a făcut canalul de scurgere, am fixat ţeava, s-a pus inelul unde se acumulează apa şi apa am îndreptat-o pe alături", a menţionat secretarul consiliului local din Climăuţii de Jos, Galina Melnic.

Reprezentanţii Servicului Situaţii Excepţionale susţin însă că, deocamdată, nu sunt motive de îngrijorare. "S-au avansat alunecările undeva la 20-25 de metri. Stratul de deasupra la 1,5 metri. La moment s-a stopat şi situaţia este stabilă", explică şeful Serviciului Situaţii Excepţionale Şoldăneşti, Valeriu Burduja.

Autorităţile au anunţat locuitorii să-şi evacueze bunurile şi să fie pregătiţi pentru a-şi părăsi locuinţele în orice moment. Primele alunecări de teren în Climăuţii de Jos s-au înregistrat în primăvara anului trecut.

Urmăriţi un reportaj video la acest subiect, realizat în vara anului trecut.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu