NO COMMENT: BBC a realizat un reportaj despre manelişti (VIDEO)

Un documentar inedit produs de Liviu Tipuriţă pentru BBC, a avut premiera naţională la Astra Film Festival (AFF) de la Sibiu."The New Gypsy Kings" introduce în centrul lumii incredibile a romilor superstaruri din România, o lume populată de bolizi şi palate luxoase, scrie mediafax.ro.

The New Gypsy Kings" introduce în centrul lumii incredibile a romilor superstaruri din România, o lume populată de bolizi şi palate luxoase.

Comunitatea romă e una dintre cele mai marginalizate şi sărace din Europa şi timp de foarte mulţi ani muzica tradiţională ţigănească era singura lor marfă de export. A apărut însă un sound nou - manele - care a invadat întreaga ţară. Maneliştii-vedete pot câştiga şi 20.000 de euro pe seară, la nunţi opulente, unde invitaţii aruncă literalmente cu bancnote asupra lor. Postările lor pe youtube adună milioane de vizualizări.

Muzicanţii tradiţionali, precum celebrul Taraf de Haiduci, care au cântat pentru Johnny Depp şi care au apărut în mai multe producţii cinematografice, se plâng că manelele i-au adus la faliment şi că vor distruge muzica ţigănească. Acest documentar analizează soundtrackul unei schimbări sociale şi culturale de excepţie. Documentarul prezintă aspecte din culisele industriei prospere a manelelor.

"The New Gypsy Kings" a fost proiectat pe 20 octombrie, în premieră în România, la Astra Film Festival 2016. Filmul a fost urmat de o sesiune de Q&A la care au participat regizorul Liviu Tipuriţă şi personaje din film: Dan Bursuc & Trupa Kana Jambe, Taraful de Haiduci şi Puiu Iosif Gheorghiu, impresarul superstarului Florin Salam

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu