Niște ruși se judecă cu statul FRANCEZ pentru o SCULPTURĂ a marelui Brâncuși, în valoare de 62 milioane de euro

O statuie a sculptorului Constantin Brâncuşi aflată pe un mormânt din cimitirul Montparnasse din Paris este obiectul unei dispute între stat şi moştenitorii unei defuncte, o rusoaică înmormântată acolo din 1910.

"Sărutul/Le Baiser" este considerată drept o operă majoră a artistului, al doilea cel mai scump sculptor pe piaţa de artă după Giacometti, scrie News.ro.

Pe de o parte, Statul vrea să păstreze statuia pe mormânt, de cealaltă parte, familia defunctei, care nu are veleităţi artistice, nu vrea decât să o vândă la licitaţie.  

Trebuie spus că provocarea financiară este mare, o sculptură semnată Brâncuşi a fost adjudecată la licitaţie pentru 62 de milioane de euro anul trecut. 

Pentru moment, statul francez a câştigat toate procedurile judiciare, dar moştenitorii ruşi sunt decişi să nu abandoneze. 

Sculptorul a realizat 300 de opere, o activitate puţin prolifică, care a contribuit la creşterea preţului sculpturilor sale pe piaţa de artă.

Brâncuşi sculpta direct în material, fără schiţe prealabile. 

"Sărutul" nu a părăsit niciodată mormântul tinerei rusoaice Tatiana Raduskaia. Opera se află într-un colţ al cimitirului parizian.

Deocamdată, ea este protejată de o cutie din lemn cu alarmă şi supravegheată de trei camere de luat vederi, un dispozitiv bun pentru o lucrare de o astfel de valoare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu