Nisip negru sau roz? 11 tipuri de plaje despre care probabil nici nu ai auzit (GALERIE FOTO)

Probabil că aţi mai auzit de plajele cu nisip alb (cum ar fi cele din Maldive, Fiji, sau cea mai celebră, Hyams - o plajă din Australia), dar cu siguranţă nu cunoaşteţi cum s-au format. O mare majoritate din nisipurile albe ale lumii sunt fragmente mici de coral, alge marine sau cuarţ.

Plaje cu nisip alb

Plaje cu nisip roz

Nu sunt de fapt atât de multe plaje cu nisip roz în lume. Nisipurile roz provin din abundența de un tip special de foraminifere care trăiesc în cochilii mici rozovii. Când mor, aceste scoici rămân, și în cele din urmă să amestecă cu celelalte fragmente de roci și scoici.

Plaje formate din scoici

Plajele precum: Shell Beach, în Australia sau Saint Barthelemy, Jeffreys Bay în Africa de Sud, și Sanibel Island din Florida, sunt pline de scoici. Una dintre cauzele care au dus la formarea plajelor de scoici este lipsa prădătorilor, fapt ce a dus la creşterea numărului de scoici. Un alt factor este poziționarea geografică unică, care permite scoicilor din mai multe bazine acvatice să se colecteze la un loc. 

Plaje cu nisip roşu

Plajele cu nisip roşu se formează în urma eroziunii rocii vulcanice şi datorită depozitelor mari de fier. Există trei mari plaje cu nisip roșu din lume: Kokkini Beach din Grecia, Kaihalulu Beach în Hawaii, și una din Galapagos.

Plaje cu nisip oranj

Deși sunt foarte puţine, ele există! Datorita conţinutului ridicat de fier, dar lipsa rocii vulcanice, nisipul se întunecă. Coasta de Ramla Bay în Insulele Malteze este de un portocaliu strălucitor.

Plaje din sticlă

Aceasta plajă incredibilă se află în Fort Bragg, California, fiind cândva o groapă de gunoi pentru orașul din apropiere. În anii 60, orașul închide "groapa de gunoi", și desfăşoară mai multe proiecte de restaurare și refacere ecologică. Sub toate resturile, a fost găsită o plajă întreagă de sticlă mari lustruite.

Plaje cu nisip verde

Există două plaje din lume cu nisip verde: Papakolea Plaja in Hawaii, și Talofofo Beach în Guam. Aceste plaje au obținut culoarea lor neobișnuită datorită cristalor Olivine (cel mai probabil de la vulcani subacvatici). Deoarece cristalele Olivine sunt mult mai grele decât cele mai multe minerale, ele se spală pe coaste şi redau această culoare verzuie.

Plaje cu nisip albastru

În acest caz, nu nisipul este albastru, ci o serie de fitoplanctoni bioluminiscenţi, care se împrăștie pe coasta de pe această insulă din Maldive. 

 

Plaje cu roci geometrice

Cine spune că aveți nevoie de nisip pentru a avea o plajă? Acești piloni de la Causeway Giants în Irlanda par a fi mult prea precizi pentru a fi naturali, dar sunt de fapt produsul întăririi lavei. 

Plaje cu nisipuri purpurii

Nisipurile de pe plaja exotică din Pfeiffer (California Pfeiffer Big Sur State Park) atrag atenţia prin culoarea neobișnuită formată datorită granulelor de granat de mangan erodate de la depozitele din regiune.

Plaje cu nisipuri negre

Aceste plaje par incredibile şi neobișnuite. Plajele cu nisip negru au obținut culoarea lor unică datorită concentrației mari de lavă erodată și rocă vulcanică.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu