NINSORILE PUTERNICE, GERUL şi VISCOLUL pun stăpânire pe Moldova. Care este situaţia pe drumurile din ţară (FOTO)

(UPDATE 14:23) Pe parcursul zilei, 23 de utilaje ale Exdrupo au fost antrenate la curăţarea străzilor şi împrăştie material antiderapant. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Capitalei, se acţionează pe străzile principale, pe arterele pe care circulă transportul public şi pe căile de acces către suburbii.

De asemenea, Regia locativ-comunală a intervenit cu 40 de autospeciale şi 400 de muncitori la curăţarea trotuarelor, a staţiilor de aşteptare a transportului public şi teritoriile adiacente blocurilor de locuinţă. 

(UPDATE 13:00) Potrivit reprezentanţilor Ministerului Economiei și Infrastructurii, drumurile publice naționale sunt practicabile. Sectoarele de drum ce prezintă un pericol sporit pentru circulația rutieră pe timp de iarnă sunt monitorizate, în comun cu reprezentanții Inspectoratului Național de Patrulare al IGP al MAI, pentru a se interveni urgent în caz de necesitate.

De asemenea, autocamioanele grele, care nu sunt dotate în conformitate cu prevederile Regulamentului Circulației Rutiere în vigoare, sunt stopate temporar de către INP, pe o perioadă de maxim o oră, și staționate pe acostamente cu scopul de a executa lucrările de deszăpezire în siguranță, dar și pentru a preveni blocarea circulație. O astfel de situație a fost înregistrată pe sectorul de drum R30: Anenii Noi-Căușeni-Ștefan Vodă-frontiera cu Ucraina, localitatea Ciobanovca, și localitatea Troița Nouă. În prezent, toate camioanele grele, care staționau temporar, au fost tractate de pe sectoarele dificile de circulație, iar ulterior se vor deplasa spre punctul de destinație.    

Potrivit informațiilor, în procesul tehnologic sunt antrenate: utilaje speciale – 79 de unități, material antiderapant – 434 de tone, muncitori rutieri – 92.

(UPDATE 11:25) Din cauza ninsorilor, 8 microbuze şcolare nu au putut ajunge la destinaţie. Astfel, 201 elevi din şase raioane nu au fost transportaţi la şcoală. Totodată, trei autobuze s-au defectat. Au fost suspendate rute din raioanele Cahul, Cantemir, Hânceşti, Orhei, Taraclia şi Ungheni. În unele cazuri elevii au fost transportaţi cu alte autoturisme sau de către părinţi. 

(UPDATE 10:45) Reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență atenționează cetățenii să dea dovadă de prudență și să respecte normele de securitate pentru a evita situațiile de criză. Salvatorii îndeamnă cetățenii, înainte de a porni la drum, să se informeze despre condițiile meteo, starea drumurilor, iar dacă deplasările nu sunt strict necesare, să le evite, pentru a fi în siguranță. În cazul în care, totuși pornesc la drum, cu automobilele proprii, acestea trebuie să fie echipate corespunzător, să aibă în portbagaj - lopată, nisip și lanțuri. Mai mult, să fie pregătite rezerve de hrană, băuturi calde, haine groase, dar și bateria telefonului încărcată, în cazul în care s-ar pomeni blocați pe drum.

Totodată, pompierii recomandă să fie respectate și normele antiincendiare, mai ales la exploatarea sobelor de încălzit, dar și altor aparate electrice și de încălzit, spre evitarea izbucnirii incendiilor. 

În cazul în care oamenii sunt în siuații de criză și au nevoie de ajutor, sunt îndemnați să apeleze serviciile de urgență, printre care și Serviciul 901. 

(UPDATE 10:30) Premierul Pavel Filip a convocat o şedinţă de urgență la Guvern în legătură cu condiţiile meteo nefavorabile. Şeful Cabinetului de miniştri a solicitat o comunicare permanentă și o interacțiune eficientă între autoritățile responsabile, astfel încât să fie prevenite situațiile de criză.

(UPDATE 10:15) Potrivit INP, trasee naționale blocate la moment nu sunt, drumurile sunt presărate cu material antiderapant. Pe teritoriul ţării, la menținerea securității rutiere şi acordare ajutorului cetățenilor sunt implicate 134 de echipaje şi 250 de ofițeri de patrulare. Toate echipajele de patrulare sunt dotate cu echipament necesar pentru acordarea sprijinului cetățenilor.

INP menționează că dacă vă aflați într-o situație de risc, sesizați cel mai apropiat echipaj de patrulare sau apelați numărul scurt 902.

(UPDATE 09:42) Postul vamal Vulcănești și-a întrerupt temporar activitatea din cauza traseului înzăpezit de pe teritoriul Ucrainei. Persoanele care și-au planificat traversarea frontierei prin acest post vamal, pot opta pentru ale posturi aflate în proximitate, cel mai apropiat fiind postul vamal Mirnoe.

Restricții de circulație sunt consemnate, începând de astăzi dimineață, și prin postul vamal de tip debarcader "Cosăuți", după ce ieri a fost sistată activitatea postului "Soroca". 

(UPDATE 09:05) Din cauza condițiilor meteo nefavorabile a fost sistată circulația rutieră pentru transportul de mare tonaj, pe drumul republican (D/R) R 30: Anenii Noi – Căușeni – Ștefan Vodă, km 17 – 19, localitatea Troița Nouă.

Camioanele de mare tonaj vor fi stopate la parcarea pe D/R: R 30, km 0 + 800 m, Anenii Noi.

Potrivit reprezentanţilor Serviciul "InfoTrafic" al INP, serviciile abilitate prelucrează drumul cu material antiderapant.

(08:36) La sfârşit de iarnă, potrivit meteorologilor, ne aşteaptă ninsori, ger şi viscol. În Capitală, dar şi în alte localităţi din ţară ninge deja. Pe drumuri se va forma polei și izolat va viscoli slab. 

Ninsoarea din această dimineaţă deja dă traficul peste cap în Chişinău. Potrivit Serviciului InfoTrafic, pe mai multe străzi se circulă cu dificultate. 

În ţară, trasee sau drumuri locale blocate nu sunt, dar se circulă în condiţii de iarnă.

Poliţia reamintește conducătorilor auto:
- să aibă în maşină un sac de nisip, lopată, plapumă şi un termos cu ceai;
- să respecte limita de viteză;
- să nu se angajeze în depăşiri riscante;
- să nu urce la volanul mașinii dacă au consumat băuturi alcoolice.

La Briceni şi la Soroca se vor înregistra minus 10 grade Celsius. La Bălţi şi Orhei mercurul din termometre va indica până la minus nouă grade, iar la Tiraspol minus opt grade. În sud, la Leova, Comrat şi Cahul, sunt anunţate minus șapte grade Celsius.

În zilele următoare se aşteaptă ninsori, iar mercurul din termometre va coborî, ziua, până la minus şase grade, iar noaptea vor fi până la minus 12 grade.

Amintim că, până pe 2 martie, meteorologii au emis o avertizare de Cod Galben de schimbare bruscă a temperaturii aerului în orele nocturne de până -15..-19°C. Temperatura medie a aerului se prevede cu 10-12°C mai scăzută față de normele climatologice. Mai mult, pe 1 martie, pe timp de noapte, în nordul ţării se prevăd -19..-23 grade Celsius. 

Citeşte şi: GERUL SIBERIAN şi NINSORILE PUTERNICE au cuprins întreaga Europă. Drumuri închise, iar traficul rutier şi cel aerian a fost perturbat

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu