NINSORILE AU TRECUT, VIN INUNDAȚIILE! Vremea rea provoacă pagube însemnate în Moldova

Embed:

Moldova s-a pomenit sub nămeţi în mijloc de primăvară. Potopul alb a acoperit totul şi a paralizat centrul şi nordul ţării.

Capitala s-a trezit sub asediul arborilor prăbuşiţi, iar oamenii au privit neputincioşi cum vremea a luat-o razna.

Moldova nu a mai văzut aşa ceva în ultimele decenii. Salvatorii, drumarii, poliţiştii, soldaţii şi medicii  lucrează contracronometru şi la această oră pentru şterge urmele stihiei.

Dar vremea va continua să ne încerce rabdarea și mai departe. Natura nu se lasă domolită prea uşor, pentru că topirea zăpezii ar putea aduce inundaţii.

Vremea va fi determinată, MÂINE, de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică normală. Cerul va fi noros, ziua izolat ploi slabe. În unele zone va fi ceață slabă, iar pe drumuri se va forma polei. Vântul va sufla din sud-vest moderat, izolat cu intensificări. Noapte temperatura va coborî până la minus patru grade.

La Briceni se vor înregistra nouă grade. La Soroca sunt prognozate 11 grade Celsius, iar la Bălți cu un grad mai puțin. La Orhei și Chișinău vor fi opt grade. La Tiraspol, Leova, Comrat și Cahul maxima termică va ajunge până la șapte grade Celsius.

În următoarele zile vremea se va încălzi. În Capitală, săptămâna începe cu minime de până la minus un grad. Ziua se vor înregistra până la 12 grade Celsius.

Stihia a imobilizat astăzi aproape întreaga ţară. Sute de oameni s-au pomenit blocaţi în mijlocul drumului, fără apă sau mâncare.
Mai multe trasee naţionale au devenit impracticabile din cauza nămeţilor, dar şi a copacilor şi pilonilor doborâţi. Peste 5000 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a acorda ajutor pe drumurile din ţară.  

Pentru intervenţiile în cazurile de urgenţă au fost create 215 echipe mobile de poliţişti. Potrivit Inspectoratului Naţional de Patrulare, 33 de porţiuni de pe șoselele naţionale au fost blocate, iar spre seară doar patru au rămas închise. Este vorba despre porţiuni din raioanele Cantemir, Basarabeasca, Nisporeni şi Cahul.

De asemenea, 147 drumuri locale sunt impracticabile la această oră.

Din cauza viscolului şi a nămeţilor,   accesul a fost blocat în 183 de localităţi, iar traficul pe drumurile de la ieşirea şi intrarea pe teritoriul raioanelor afectate este interzisă.
Un microbuz cu elevi s-a răsturnat în apropierea localității Olișcani. Din fericire, s-au ales doar cu răni uşoare. Datele poliţiştilor mai arată că în ultimele 24 de ore  177 de maşini au fost avariate, după ce copacii au căzut peste ele. Totodată, au fost înregistrare 166 de derapări și accidente rutiere, soldate cu doi răniţi.

Salvatorii din raionul Cahul au fost în alertă toată noaptea. Ei au intervenit pentru a debloca zeci de maşini rămase blocate în nămeţi sau distruse de copacii doborâţi. Și polițiștii au intervenit pentru a debloca vehiculele. Pe drumurile naționale se circulă cu dificultate din cauza copacilor căzuți, iar unii șoferi sunt nevoiți să facă slalom printre crengi.

Un microbuz cu 18 pasageri, majoritatea elevi, s-a răsturnat azi dimineaţă în apropierea satului Olișcani. Victimele accidentului s-au ales cu răni uşoare. Potrivit poliţiei, microbuzul se îndrepta din Edineţ spre mănăstirea Saharna din raionul Rezina. Pasagerii şi şoferul au fost ajutaţi de către poliţiştii de patrulare. Iar la 25 de kilometri de Capitală, pe traseul Chişinău - Străşeni, mai multe unităţi de transport au rămas blocate.

"În depărtare stau două mașini în șanț. Aici stă încă o mașină în șanț. Acolo în față mai stă una. Iată rutiera stă în șanț. Stăm întroieniți aici deja de vreo două ore."

Oamenii şi-au continuat ulterior drumul.

"Este un tractor care aparține Drumuri SA care stă și el blocat la vreo 15 kilometri de Chișinău. Acum este o coadă interminabilă de la Stăuceni până hăt departe. Se vede undeva în zare un tractor care încearcă să deszăpezească să curețe drumul", a declarat un șofer. 

Pasagerii unui autobuz, care a pornit aseară spre Constanţa, au stat blocați în nămeți 16 ore.

"Am avansat cu autocarul doar cu ajutorul băieților, bărbaților din autocar care a fost împins. Am avansat doi kilometri."

Accesul spre unele puncte de trecere a frontierei este restricționat din cauza nămeților. Este vorba despre posturile vamale Ceadîr-Lunga 1 și 2, Cișmichioi, Leușeni, Sculeni, Săiți și Râbnița. De asemenea, au fost anulate şi cursele auto operate de autogările din Capitală.

Peste 500 de drumari lucrează de peste 30 de ore pentru a debloca drumurile.

“Cel mai dificil este pe transonul Bălţi-Chişinău, Chişinău-Gura Bâcului unde se lucreză şi acolo avem unităţi de transport care stau mai mult de opt ore în aşteptare. Mai este închis tronsonul Slobozia mare- Vulcăneşti şi Ciumai-Burlăceni.“

Aproximativ 700 de consumatori, inclusiv peste 400 de familii, au rămas fără gaz.

Reprezentanţii companiei "Moldovagaz" spun că echipele de intervenţie muncesc în teritoriu şi au reuşit să reconecteze o parte din imobile la conductă.

"Sistemul de alimentare cu gaze al lucrează într-o stare de siguranţă."

În acelaşi timp, specialiştii de la Apele Moldovei avertizează despre pericolul inundaţiilor. Ei au solicitat autorităţilor publice locale să inspecteze zonele de evacuare a apei din localități. La fel, au cerut celor peste patru mii de proprietari de iazuri să monitorizeze nivelul apei pentru a evita ruperea digurilor.

ÎN CHIȘINĂU mii de copaci şi crengi au cedat sub greutatea zăpezii,provocând pagube considerabile. Circulaţia pe zeci de străzi rămâne blocată, iar prin curţile blocurilor este aproape imposibil de trecut din cauza nămeţilor şi a arborilor doborâţi.
Transportul public a fost paralizat, iar cei mai curajoşi dintre locuitorii Capitalei şi-au făcut loc printre nămeți și crengi şi au ajuns pe jos la muncă. 

Pentru a-şi face loc printre crengi şi copaci, locuitorii unui bloc de pe strada Alba Iulia din Capitală au pus mâna pe lopeţi şi topoare şi s-au apucat de treabă.

Unii şi-au pus mâinile în cap când şi-au văzut maşinile strivite de copaci. Pentru că autorităţile vor interveni prin curţi mai târziu, oamenii s-au apucat singuri de lucru.

Din cauza drumurilor necurăţate nu a circulat nici transportul public. Unii oameni au fost nevoiţi să parcurgă pe jos zeci de kilometri până la muncă.

"Noi mergem spre centru. venim dintr-un sat alături de Chişinău. Acolo doamne fereşte ce se face. 5 kilometri pe jos mergem. Maşina am lăsat-o acolo, că nu avem cum ne deplasa".

Mulţi dintrei cei care au pornit la drum cu maşinile personale au avut nevoie de ajutor. Şoferii de taxi spun că fac cu greu faţă numeroaselor solicitări.

"Foarte, foarte mult. Oamenii înţeleg. Este persoana, ne-am oprit. Dacă e pe drum, am luat şi am plecat mai departe. Altfel nicicum. În ogrăzi nu ne băgăm defel ", a spus un taximetrist.

Cu greu, dar scot maximum din acest efort. Mulţi şoferi de taxi au profitat de faptul că oamenii nu au cu ce ajunge la destinaţie şi, în unele cazuri, au dublat sau chiar triplat preţurile călătoriilor. Asta chiar dacă operatorii companiilor de taxi spun că tarifele au rămas neschimbate.
Noile tarife i-au indignat pe pasageri.
"De timpul de afară se bucură doar taximetriştii. 200-300 de lei călătoria, asta dacă ai norocul să-i prinizi în stradă", a scris pe facebook unul dintre pasagerii supăraţi.
"Prieteni, taximetriştii îşi fac de cap. O călătorie de la Botanica spre Centru costă 250 de lei. Propun să ţinem minte numerele de înmatriculare ale acestor eroi", a scris un alt utilizator.

Sub greutatea zăpezii a cedat şi acoperişul celui mai mare patinoar din ţară, care este acum de nerecunoscut. Toată construcţia a fost doborâtă. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.

Zeci de oameni au ajuns la spital din cauza căzăturilor sau a problemelor cauzate de căderile masive de zăpadă.  

Autorităţile menţin alerta de situaţie excepţională în Chişinău şi îndeamnă oamenii să rămână în casele lor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu