Ninsoarea abundentă a paralizat Capitala. Care sunt cele mai afectate sectoare (FOTO)

Embed:

(UPDATE 20:09) În Chişinău a fost anunţată în această seară stare excepţională. Decizia a fost luată la şedinţa Comisiei pentru situaţii excepţionale din Capitală. Sâmbătă, duminică și luni au fost declarate zile de lucru pentru angajaţii serviciilor de intervenție. Şi gestionarii fondului locativ vor interveni pentru deblocarea situației. Ninsorile de astăzi au doborât la pământ peste 600 de arbori, iar autorităţile nu exclud că cifra ar putea creşte până la o mie. Cel mai afectat este sectorul Râşcani.

(UPDATE 19:21) Nici pietonii nu au fost feriţi de pericole. Cinci oameni au ajuns la spital cu diferite fracturi, fiind loviţi de crengile copacilor. Printre cei răniţi este şi un bărbat de 63 de ani.

"Văd că crengi mai erau căzute jos şi trag atenţia să nu cadă vreo creangă. În momentul ăsta mă pornesc, în momentul cela se rupe creanga. Probabil trebuia să fiu rece de acum. Aşa s-a întîmplat. Dumnezeu e mare".

(UPDATE 17:31) Fără curent electric au rămas 170 de localităţi din următoarele raioane: Orhei - 13, Causeni - 20, cantemir  - 20, Cimişlia - 13 şi mai puţine din alte raioane. 

(UPDATE 16:38) "La moment pe teritoriul ţării au fost înregistrate 63 de accidente rutiere, cu trei persoane traumatizare. Dintre aceste 63 de accidente, 48 au avut loc în oraşul Chişinău. Avem înregistrate 131 de automobile deteriorate în urma căderii crengilor", a declarat Alexandru Pânzari.

(UPDATE 15:00) Până la ora actuală s-au înregisistrat 44 de accidente rutiere.

(UPDATE 14:00) Patru oameni din Capitală au ajuns la spital din cauza copacilor căzuţi. O femeie are piciorul fracturat, iar un bărbat are fracturi la bazin. Ceilalti doi încă sunt în proces de examinare. Până la această oră au fost înregistrate 20 de accidente rutiere cu implicarea a 86 de maşini.

Ninsoarea abundentă din ultimele ore a paralizat Capitala. Sute de copaci şi crengi au căzut la pământ sub greutatea zăpezii, iar zeci de maşini au fost avariate grav. Cel puţin 450 de muncitori de la Primăria Capitalei lucrează fără întrerupere.

Cele mai afectate sectoare sunt Botanica, Buiucani şi Centru, unde au căzut peste 300 de arbori şi crengi mari, iar situaţia se agravează de la o oră la altă. 

În curtea unui bloc de pe strada Doina şi Ion Aldea Teodorovici trei maşini au fost distruse după ce un copac a fost doborât la pământ.

" La noi e pericol, nu demult a mai căzut. - Cade una după alta? - Da. Una după alta şi vreau să o duc în altă parte".

Pentrui că întârziau la muncă, unii şoferi au încercat să-şi scoată singuri maşinile de sub crengi.

"Vecinul m-a telefonat şi mi-a spus cobori jos că sunt defectate şi a lui şi a mea. E stricat parbrizul din faţă, sunt cheltuieli, cred că o să ajungă foarte bine".

Afectaţi sunt şi pietonii, care nu mai ştiu pe unde să meargă de frică să nu se prăbuşească crengile peste ei.

"O trecut o femeie cu copil. Şi aceea aşa de tare s-a speriat că mai nu a căzut peste ea. Cât să-i cadă în cap. Eu singură me tem să stau aici".

"Copacii acum sunt cu frunze, au greutatea lor şi încă şi omătul cade.În faţă unde eu trăiesc 16 etaje, acolo maşini tot cad şi cad".

Deşi mulţi şi-au lăsat maşinile acasă, pe drumurile Capitalei oricum s-au creat ambuteiaje.

"Ne-am pornit la lucru, dar şedem în ambuteiaj. - Ajungeţi cu întârziere sau nu?- Cred că da. -Cu cât? - Deja cu vreo jumătate de oră".

"Este foarte dificil, alţi şoferi ne depăşesc, acolo sunt ambuteiaje, aici la fel. Camioanele stau pe margină, drumurile sunt necurăţite".

Între timp, telefonul Dispeceratului regiei "Spaţii Verzi" din Capitală sună în continuu, iar angajaţii abia fac faţă numărului mare de solicitări.

Pentru muncitorii de la Spaţii Verzi urmează câteva zile de foc. Din cauza numărului prea mare de arbori doborâţi pe trotuare, dar şi în curţile blocurilor. Muncitorii vor fi nevoiţi să lucreze non stop.

Şi pe drumurile naţionale s-a circulat cu mare dificultate. Pe traseul Chişinău-Orhei, de exemplu, mai multe maşini au rămas blocate din cauza carosabilului impracticabil.

"Mi-a rămas ultimul deal şi nu l-am urcat. Merg la Orhei. Numeni nu s-a aşteptat la o asemenea vreme. Nu putem urca dealul. Maşinile s-au oprit în faţă şi nu mai putem merge. Din viteză am trece, dar aşa nu putem".

În total, pe toate traseele naţionale au ieşit 22 de autospeciale,iar până la ora difuzării ştirii pe drumuri au fost aruncate peste 200 de tone material de antiderapant.

Lasă un comentariu