Nicu Popescu dă de înţeles la Moscova că existenţa regiunii transnistrene depinde de exporturile în UE

Stabilitatea socială din regiunea transnistreană depinde de exporturile spre UE. O spune Ministrul de externe Nicu Popescu într-un interviu pentru kommersant.ru.  

"Companiile din regiunea transnistreană, care sunt înregistrate în instituţiile de stat ale Republicii Moldova exportă în UE. Astăzi, 70% din mărfurile exportate de aceste companii merg spre ţărie Uniunii Europene. Adică stabilitatea socială din transnistria, locurile de muncă depind de exporturile spre UE", a declarat Popescu. 

Ministrul de Externe a mai spus că  anul trecut, doar opt la sută din mărfurile exportate de ţara noastră plecau spre Rusia, iar 68% - spre ţările Uniunii Europene.

"În 2014, Rusia a inclus taxe pentru 19 categorii de mărfuri şi doar pentru cinci dintre acestea restricţiile au fost ridicate. Noi nu avem asemenea probleme cu Kazahstanul, Belarus sau alte ţări din CSI. Noi ne dorim să rezolvăm această problemă în mod bilateral, pentru că nu este o situaţie normală când pe hârtie avem comerţ liber, iar în practică el nu există", spune Popescu. 

 

 

Lasă un comentariu