Nicolae Timofti: Rusia susține separatismul în Moldova și blochează parcursul european

Embed:

Federaţia Rusă încearcă să blocheze parcursul european al ţării noastre prin crearea şi menţinerea focarelor separatiste în Moldova. Asta susţine preşedintele Nicolae Timofti. Declaraţiile au fost făcute în cadrul întrevederii şefului statului cu prim-ministrul Cehiei, Bohuslav Sobotka.

Preşedintele spune că, prin aceste acţiuni, Moscova urmăreşte să-şi menţină influenţa în zonă, iar regiunea transnistreană a fost primul experiment al Kremlinului înainte de criza din Ucraina. Mai mult, Rusia continuă să sprijine autorităţile de la Tiraspol în promovarea separatismului, dar şi încearcă să implementeze politici separatiste în nordul şi sudul Moldovei.

Şeful statului s-a referit şi la impactul negativ generat de propaganda informațională promovată prin intermediul televiziunilor ruseşti. Prin urmare, susţine Nicolae Timofti, sancțiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană, dar şi de SUA, sunt adecvate situației.

Șeful Serviciului ucrainean de Securitate, Vasilii Grițak, a anunțat astăzi că două poduri de pe Nistru urmau să fie aruncate în aer, iar de pe teritoriul Transnistriei trebuiau să ajungă în regiunea Odesa omuleți verzi pentru a creare așa numita republică populară Basarabia. Șeful Serviciului ucrainean de Securitate s-a lăudat că datorită intervenției promte focarul de separatism a fost lichidat.

"Până în aprilie 2015 era planificat să fie aruncate în aer două poduri pentru a crea republica populară Basarabia din nouă raioane. Era planificată intevenția omuleților verzi de pe teritoriul Transnistriei. Ulterior, destabilizarea situației în Moldova și România", a spus șeful Serviciului ucrainean de Securitate, Vasilii Grițak.

Vasilii Grițak a ținut să precizeze că acum situația este sub control și că riscul renașterii acțiunilor separatiste este minim.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu