Nicolae Timofti, nemulţumit că proiectul său de majorare a salariilor judecătorilor nu a fost examinat de parlamentari

Embed:

Preşedintele Nicolae Timofti afirmă că salariile decente sunt soluţia pentru formarea unui corp judecătoresc onest şi insistă să fie majorată remunerea magistraţilor. Ministrul în exerciţiu al Justiţiei, Oleg Efrim, dă asigurări ca toate salariile vor fi majorare până în 2016. Opiniile au fost exprimate la şedinţa Consiliului Naţional privind reforma instituţiilor de drept.

Nicolae Timofti este nemulţumit că proiectul său de majorare a salariilor judecătorilor nu a fost încă discutat în Parlament. Şeful statului spune că optează pentru majorarea tuturor salariilor, dar prioritate dă magistraţilor.

"Încep de la judecători de ce? Am spus-o şi mai repet, practica altor state de la asta a început. Ei au început de la un salariu decent, care le-a dat posibilitatea să înlăture corupţia din justiţie", a explicat Timofti.

Ministrul în exerciţiu al Justiţiei promite că majorările sunt pe ordinea zilei. "Strategia de reformare a justiţiei prevede, până în 2016, majorarea de până la trei ori a salariilor tuturor actorilor din sectorul justiţiei", a declarat Oleg Efrim.

Tot astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii a cerut Parlamentului să examineze în regim de urgenţă iniţiativa preşedintelui. Proiectul prevede creşterea treptată a remunerării magistraţilor până la cinci salarii medii pe economie. Dacă va fi aprobat, judecătorii vor primi între 10.500 şi 17.500 de lei. În Moldova sunt peste 400 de magistraţi.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu