Nicolae Timofti, între criticele europenilor şi promulgarea legilor votate de PCRM şi PLDM. LIVE TEXT Fabrika

(UPDATE 22.54) Candu: Îmi asum responsabilitatea să vorbesc din numele PD e să ne cerem scuze pentru ce am făcut, pentru ce nu am făcut şi riscul de a pierde credibilitatea în faţa cetăţenilor.

(UPDATE 22.54) Godea: Oameni buni, nu mai aveţi răbdare, fiţi solidari, mobilizaţi-vă. Obligaţi politicienii să vă respecte. 

(UPDATE 22.54) Saharneanu: Să nu ne jucăm cu destinul RM, să dăm o şansă de integrare în UE.

(UPDATE 22.52) Ceban: Am votat pentru demisia speakerului, premierului şi procurorului pentru că oamenii vor ordine, locuri de muncă.

(UPDATE 22.49) Candu: Ei au un comportament distructiv. Ei au 31 de mandate în Parlament. PLDM ar trebuie să fie nucleul în jurul căruia să se formeze ceva. 

(UPDATE 22.48) Godea: Ce revoluţie le mai trebuie comuniştilor? Ei i-au călcat în picioare pe toţi şi îi ridic câte pe unul şi îşi rezolvă problemele prin maşinăria de vot. 

(UPDATE 22.47) Candu: Aşteptăm ce spune preşedintele despre candidat şi legile adoptate vineri în Parlament. Dacă legile intră în vigoare, nu mai vedem rostul să formăm un nou Guvern.

(UPDATE 22.45) Saharneanu: Într-adevăr, Lupu are dreptate, dar cam târziu îşi dă seama. A venit ceasul de pe urmă ca Filat şi Lupu să îşi da seama. Speranţa de a scoate Republica Moldova din tranziţie este foarte mare, iar şansele sunt mici. Totul se întâmplă din cauza imaturităţii politice a politicienilor de la guvernare. Trebuie până marţea viitoare să apară un decret al preşedintelui privind desemnarea unui candidat la funcţia de premier. 

(UPDATE 22.42) Ceban: Dreptul de iniţiativă a candiatului o are preşedintele, dar sunt circumstanţe. Există o problemă gravă a Moldovei. Încă 4 ani în urmă, spuneam că trebuie să se dea peste mână când se fac greşeli, altfel sunt create precedente. Noi suntem pe un câmp minat din punct de vedere juridic. Oricine ar veni şi-ar putea face lucruri grave. Nu există o insittuţie care să spună că legea este asta. Europenii să nu se trezească că este foarte târziu. 

(UPDATE 22.42) Candu: Poate PLDM nu mai vrea funcţia de premier, care ar reveni PD-ului. 

(UPDATE 22.41) Saharneanu: Alegătorii ne vor scoae la tablă şi ne vor întreba ce a făcut acest premier al vostru.

(UPDATE 22.40) Godea: Nu cred că Filat va fi desemnat şi nici Leancă. Fie va fi din afara PLDM, iar dacă va fi din partid va fi din zona gri. Nu poate să performeze unul acolo unde şeful a pierdut. Ori va fi din afara PLDM sau care va fi uns în mantia de tehnocrat şi promovat. 

(UPDATE 22.38) Candu:  Nu s-au vehiculat nume la funcţia de premier. PLDM est în drept să înainteze candidatul. Este foarte important actul de promulgare a legilor votate vineri. Cum să participăm la crearea unui Guvern dacă în ţară au apărut legi care calcă în picioare Constituţia. 

(UPDATE 22.37) Saharneanu: Partidele trebuie să se consulte. Nu vorbim de un veşnic candidat la funcţia de premier. 

(UPDATE 22.36) Candu: La alegeri, nu poţi să ajungi dacă nu treci prin unele etape. Cred că preşedintele Timofti are profesionalismul simţul responsabilităţii ca să înţeleagă că alegerile anticipate ar face mai multe distrugeri decât foloase. 

(UPDATE 22.35) Godea: Trei deputaţi din grupul Mişin au votat vineri. Asta am observat.

(UPDATE 22.31) Ostaf: Situaţia este foarte diferită de ce s-a întâmplat câteva săptămâni în urmă. Proiectele de legi acoperă un spectru mult mai mare de subiect şi afectează funcţionarea instituţiilor democratice. Aceste proiecte de legi votate în două lecturi la ceea ce priveşte judecătorii de la Curta Constituţională este un test la maturitatea unei democraţii. Nu putem seta exemple de subminare a autonomieie acestei instituţii. Legea prevede că dacă preşedintele nu promulgă, atunci Parlamentul le mai votează o dată, iar preşedintele le promulgă obligatoriu. Eu cred că el nu va promulga. La a doua etapă este obligat să o facă, pentru că asta prevede Constituţia. Am fost martorii declaraţiilor liderului PCRM care spune că nu îi pasă ce spun oficialii europeni. Sper ca PLDM şi neafiliaţii să nu revoteze legile. 

(UPDATE 22.24) Godea: La noi demnitarii deservesc cetăţenii? Avem politicieni bolnavi de glorie care transformă colegii din partid în maşinării de vot.

(UPDATE 22.21) Saharneanu: Am mizat pe pregătirea lui Timofti fiind un judecător onest. Presiunea care se face din Europa. Inamovibilitatea Curţii Constituţionale este privită ca un atac de drept, care este vaca sfântă a democraţiei. Voronin a fost isterică faţă de UE. Reacţiile europenilor sunt fireşti. Ei sunt oameni care ţin la Republica Moldova şi ne-au dat o şansă. În Europa ne-a dus tineretul şi populaţia care ne-a votat în 2009. 

(UPDATE 22.19) Godea: Voronin mi-a spus că îl vrea pe unul la plintusul din stânga şi pe unul sub plintusul din dreapta. Ei vor să fie alegeri anticipate. Nu îi înţeleg pe ceilalţi tâmpiţi. Nu înţeleg ce responsabilitate trebuie să ai ca să votezi aşa. Condiţia umană a deputaţilor a ajuns jalnică.

(UPDATE 22.15) Ceban: Am văzut de ce este în stare domnul Timofti. Cu excepţia unui proiect care să majoreze salariile judecătorilor, nu am văzut nimic. Mie nu-mi plac judecătorii de la Curtea Constituţională. Am votat împotriva numirii lor în funcţie. Cei din PLDM şi PCRM spuneau că Legea Supremă nu poţi să o fleoşcăieşti cum vrei. Nu exclud că la Curtea Constituţională ar putea fi anulate aceste legi. Certă este reacţia celor din structurile europene. 

(UPDATE 22.13) Godea: A fost un vis frumos al meu acest sistem electoral mixt. Era să îngrădească dictatura în partidele politice. Neconstituţională a fost demiterea procurorului general. Neconstituţională este legea privind Curtea Constituţională şi cea privind atribuţiile suplimentare ale Guvernului interimar. 

(UPDATE 22.06) Candu: Am râs de declaraţia lui Valeriu Streleţ. Nu înţeleg ce înseamnă să examinăm esenţa acestor declarţi care au fost destul de dure şi au fost calificate ca fiind urâte şi antidemocratice. Dacă Timofti promulgă aceste legi nu înţeleg ce să mai discutăm cu acel candidat desemnat la funcţia de premier, dacă pierdem valoarea momentului. Ce să mai discutăm dacă este o chestiune legată de anticonstituţionalitate. Ce s-a votat express a fost discutat o perioadă în Parlament şi nu a fost nimic distructiv. Sistemul mixt electoral aparţine PLDM. Viteza s-a pus în mişcare pentru eficienţă. Am stat cu Deliu cu redactorii la sfârşitul şedinţei Parlamentului. Am votat ceva ca să creăm, nu ca să distrugem. 

(UPDATE 22.02) Godea: Efort comun este, dar în a da foc casei proprii, api s-au aruncat unul pe altul pe foc. Timofti e ca la "Câmpul minunilor", în speranţa că până se porneşte roata îi vine o idee. Timofti a putut face ceva doar în formatul AIE. El este dezorientat şi nu ştie cum să procedeze. Lcururile au mers prea departe. Foştii aliaţi s-au trântit în foc şi este prea târziu. Saharneanu spune că mai avem o şansă, dar porţile Europei s-au închis din cauza politicienilor. Dacă s-au făcut reforme ca la MAI şi la CNA, atunci nu avem ce vorbi.

(UPDATE 22.00) Saharneanu: Când Moldova este pusă contracronometru, noi suntem scoşi din cărţile europene. Mai avem o săptămână pentru a rezolva asta. Poate cei din PD şi din PLDM fac o baie rece. 

(UPDATE 21.54) Saharneanu: Cearta din AIE. Trebuie să spunem că are loc din cauza a doi oameni care care vor să controleze tot în acest stat. Unii îşi fac misiunea de partid pentru a promova aceste interese.  A venit vremea ca să dăm peste mână celor care vor să transforme Moldova într-un paşalâc. Îi voi da peste mână şi lui Plahotniuc şi lui Filat dacă nu resprectă regulile când se află la guvernare. Lupu a încălcat legea. El a avut un comportament nedemn, a trişat când a spus că recunoaşte decât o singură fracţiune PL din Parlament. 

(UPDATE 21.53) Ceban: Cea mai mare bună intenţie contează cel mai puţin decât cea mai bună faptă mică. 

(UPDATE 21.50) Candu: Discuţiile şi negocierile pe care le-am avut până la 22 aprilie se axau pe noi reguli ale actului de guvernare. Am făcut o expertiza tot ceea ce nu a mers. Din 24- 25 aprilie trebuia să fie un nou Guvern schimbat la faţă, dar şi cu mecanisme mult mai eficiente de lucru. Credem că nu s-au irosit toate şansele. Sunt oameni profesionişti care ar putea face din noul Guvern. Pe parcurs a putrezit ceva. Am încercat să găsim asta, dar nu a fost să fie. Sper că vom avea un final de succes. Înţeleg şi simţim ce spune Ceban. Omul de rând s-a săturat de certurile din fosta AIE. Intenţii bune există. Eram gata să trecem la o altă istorie cu adevărat de succes.

(UPDATE 21.47) Ceban: Cei care se ceartă astăzi, cel mai frumos lcuru, ar fi fost să îşi ceară iertare de la cetăţeni. Mai mulţi politicieni si oamenii locuiesc în dimensiuni paralele. Pentru unii contează doar interesele proprii. Asta se vede zi de zi. De ce se închid şcolile, ce facem cu agricultura? În loc să vorbim despre ce este în societate, noi avem doar circ politic. Asta e o realitate şi un lucru tragic. Omenii nu mai vor această alianţă pentru că nu au văzut un rezultat. 

(UPDATE 21.41) Godea: Nu poate învia nimeni la Paştele Blajinilor, pentru că acesta este Paştele Fericiţilor, celor trecuţi dincolo. Ce s-a întâmplat vineri a fost vârful căpiţei, cum spun oamenii noştri. Lucrurile s-au început mult mai devreme. Ele au ajuns acolo unde au ajuns. Lucrurile erau clare şi previzibile, urma să vedem când să întâmple. Înţeleg ce se face în politica din Moldova. Nu cred că orgoliul, interesul personal sau de partid te poate împinge la limită. A fost reacţia foarte dură a organismelor europene. Parcursul european este ratat iremediabil. nu văd cum lucrurile se mai pot repara. Vineri a fost răstignit cursul de integrare europeană.

(UPDATE 21.40) Candu:  Nu vă e ruşine, dle Saharneanu, să votaţi demiterea preşedintelui Parlamentului pentru că nu v-a dat maşină şi birou? Ne blamează toată Europa. Vineri, noi, cei din PD, ne-am simţit izolaţi în lupta pentru valorile europene.

(UPDATE 21.39) Saharneanu: De ce PD are comportament duplicitar? Ura nu trebuie să vă întunece minţile. 

(UPDATE 21.38) Candu: Eu şi colegii din PD ne-am simţit trădaţi. Când am votat demiterea Guvernului am avut motive clare. Am primit vineri seara zeci de mesaje din partea Europei. 

(UPDATE 21.36) Saharneanu: Înainte de demiterea Guvernului, v-am atenţionat să nu vă răzbunaţi reciproc şi să uitaţi de interesele naţionale ale Republicii Moldova. 

(UPDATE 21.36) Candu: Faceţi declaraţii cinice, domnule Saharneanu, pentru că aţi votat vineri unlee legi în Parlament.

(UPDATE 21.34) Saharneanu: Nu neapărat va fi AIE. Poate va avea o titulatură mai fericită. Trebuie să uităm de interesele de partid sau personale şi să avem în vedere că am fost aleşi. Trebuie să ne facem datoria pe porţiunea de timp care a căzut acum. Trebuie să mergem la Vilnius cu temele făcute. 

(UPDATE 21.31) Candu: Astăzi au fost primele discuţii după sărbători. Să sperăm că sărbătorile care vin vor fi mai liniştite. Am spus dorinţa noastră referitor la candidatul care va fi desemnat la funcţia de premier. Nu înţelegem de ce durează atât de mult. Am discutat cu preşedintele Timofti despre legile votate în plenul Parlamentului. Dumnealui s-a sensibilizat. Mingea e la Preşedinţie. În politică lucrurile se schimbă rapid de la o zi la alta. 

(21.31) În speranţa depăşirii crizei politice, şeful statului a demarat cosultările pentru desemnarea prim-ministrului în toiul Sfintelor Sărbători de Paşti.

Înghesuit de criticele oficialilor europeni, dar şi de organizaţiile neguvernamentale de la Chişinău, domnia sa trebuie să facă faţă şi altei ispite. Să promulge proiectele de lege votate de liberal-democraţi şi comunişti, care sunt calificate de unii experţi ca unele neconstituţionale. 

Discutăm în această seară la Fabrika împreună cu:

- Ion Ceban, deputat neafiliat 

- Mihai Godea, deputat neafiliat

- Valeriu Saharneanu, deputat PL

- Adrian Candu, deputat PD

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu