Nicolae Timofti, în lacrimi! Povestea cutremurătoare a bărbatului care a fost deportat în Siberia (VIDEO)

Embed:

Astăzi se împlinesc 66 de ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia. Cu această ocazie, în scuarul Gării, a fost organizat un miting de comemorare a victimelor regimului comunist. Foşti deportaţi, dar şi rudele acestora au depus flori la monument şi au ţinut discursuri.

An de an, la această comemorare vin oameni care, cu lacrimi în ochi, îşi amintesc despre perioada neagră care le-a distrus copilăria şi familiile.

"Familia noastră aşa e de divizată că avem morminte şi România, şi în Siberia, şi aici", a spus Nicolae Timofti, fost deportat.

"Ne-au dus la Floreşti la gară şi de acolo am plecat până în Blagoveshchensk. Patru ani ne-au pus într-un lagăr, în care erau vreo 200.000 de deportaţi din diferite ţări, ucraineni, din toate naţiunile", a zis Vasile Zaporajan, fost deportat.

"Toată viaţa o am în suflet o ură pe dânsul, pe domnul Stalin. O ură mare. Să fie viu acum aş sta altfel de vorbă cu el. L-aş trimite în locul nostru", a declarat Gheorghe Sârbu, fost deportat.

În scuarul Gării a venit şi primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă. După ce a depus flori, edilul a ţinut un discurs în faţa foştilor deportaţi.

"Solicităm un grup reprezentativ din partea Asociaţiei deportaţilor care împreună cu serviciile de profil ale primăriei să facem acest bilanţ, la ceea ce s-a făcut şi ceea ce a mai rămas de făcut", a precizat Dorin Chirtoacă.

Potrivit istoricilor, în cadrul operaţiunii din iulie 1949, denumită conspirativ IUG, adică SUD, a avut loc cel mai mare val de deportări din Basarabia.

Peste 35.000 de moldoveni au fost deportaţi în Siberia în data de 6 iulie 1949, arată datele oficiale. În realitate, numărul celor ridicaţi din Basarabia ar fi mult mai mare, spun istoricii.

 
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu