Nicolae Timofti i-a conferit lui Mihai Cimpoi titlu onorific "Om Emerit"

Şeful statului, Nicolae Timofti, i-a conferit academicianului Mihai Cimpoi titlul onorific "Om Emerit". S-a întâmplat astăzi în cadrul primului Congres al eminescologilor, desfășurat la Academia de Științe.

Mihai Cimpoi a primit această distincție pentru merite deosebite în dezvoltarea literaturii, contribuţie la procesul de renaştere naţională şi la promovarea operei lui Mihai Eminescu.

Totodată, președintele Timofti a ținut un discurs în cadrul reuniunii în care a elogiat activitatea lui Mihai Cimpoi.

„Fructuoasa activitate desfăşurată pe tărâmurile ştiinţei, literaturii şi politicului vă caracterizează drept un distins creator şi susţinător al valorilor culturale veritabile, drept o personalitate cu sentimente şi convingeri patriotice statornice, drept unul din cei mai activi apărători şi promotori ai identităţii noastre naţionale. În anii epocii totalitare, fiind în repetate rânduri acuzat de naţionalism, aţi dat dovadă de curaj şi onestitate, optând cu înverşunare pentru adevăr”, a afirmat preşedintele Timofti în cadrul ceremoniei.

Evenimentul a avut loc în contextul în care Mihai Cimpoi îşi serbează ziua de naştere astăzi, 3 septembrie. El s-a născut în anul 1942 în satul Larga din raionul Briceni. Este cunoscut ca academician, critic, eminescolog, istoric literar, redactor literar și eseist basarabean. Din septembrie 1991 până în octombrie 2010, a fost președinte al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Este membru al Consiliului Uniunii Scriitorilor din România, membru de onoare al Academiei Române, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi membru al Organizației Mondiale a Scriitorilor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu