Nicolae Timofti, despre negocierile în comun: Ei nu sunt gata să spună că au format o coaliţie

Embed:

Negocierile pentru formarea majorităţii parlamentare şi desemnarea candidatului pentru funcţia de prim-ministru vor continua în zilele următoare. Declaraţia a fost făcută de liderii partidelor proeuropene, după consultările cu preşedintele ţării, Nicolae Timofti. 

Democraţii şi liberalii optează pentru principiul ca fracțiunea cu cele mai multe mandate să desemneze candidatul pentru funcţia de premier.

"În cadrul discuțiilor de astăzi trei părţi participante s-au pronunțat în favoarea păstrării acestei formule. Acest principiu la care ținem și noi se înscrie perfect și în norma constituțională nu doar în Republica Moldova", a declarat preşedintele PDM, Marian Lupu.

"Aşa cred că ar fi corect: majoritatea propune candidatura preşedintelui. Sunt voturi, este acoperire politică, în Parlament. Rămâne să vedem ce decizie va lua domnul preşedinte. Noi conştientizăm în ce situaţie ne aflăm: criza de azi. Criza de mâine se aprofundează şi mă tem că aşa cum şi unii şi alţii stau pe poziţii, să nu ajungem la alegeri anticipate, ceea ce ar însemna pentru noi la finita", a spus preşedintele PL, Mihai Ghimpu.

De cealaltă parte, liberal-democraţii cer cu insistenţă dreptul de a propune ei candidatul pentru şefia Guvernului.

"Noi suntem în situația când promovăm un principiu logic și firesc. Odată ce mandatul unui Guvern a fost votat pentru trei ani și jumătate, a fost întrerupt într-o manieră subită și fără motive evidente, atunci, partidul care a deținut funcția de prim-ministru trebuie să-și revendice dreptul de a propune o altă candidatură pentru această funcție", a precizat vicepreşedintele PLDM, Valeriu Streleţ.

Şeful statului a anunţat că discuţiile vor continua în zilele următoare.

"Ei nu sunt gata, la moment, ca să spună că au format o coaliţie care ar putea vota un candidat propus de preşedinte. De aceea, s-a convenit ca ei să se mai gândească o zi. Mâine, poimâine, noi trebuie să ne reîntâlnim", a conchis Nicolae Timofti.

Imediat după consultările cu preşedintele, PLDM a convocat în şedinţă biroul politic al formaţiunii care a decis că partidul nu îşi schimbă poziţia.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu