Nicolae Timofti: "Am spus mereu că sunt român". Preşedintele cere modificarea art. 13 din Constituţie

Preşedintele Nicolae Timofti a declarat în timpul unui discurs susținut cu prilejul Zilei Naționale a Limbii Române la Academia de Științe din Chișinău că Limba română este limba oficială a Republicii Moldova, iar cei care susțin că vorbesc limba moldovenească nu fac decât să scindeze și mai mult societatea. Nicolae Timofti a mai spus că modificarea articolului 13 din Constituţie este o obligaţie a Parlamentului, scrie deschide.md.

Şeful statului a amintit de evenimentele din anii 1988-1989, atunci când societatea moldovenească a intrat pe făgașul adevărului și a menționat numele intelectualilor care au luptat pentru mișcarea de eliberare națională.

"Piața Marii Adunări Naționale era atunci o mare de suflete însetate de libertate și democrație. Am avut de ales între limba română sau o variantă a limbii române. Atunci s-a pus problema dualității acestui aspect. În declarația de independență se ține cont de opinia scriitorilor, lingviștilor, această opinie fiind susținută și de sutele de mii de scrisori ajunse la redacțiile ziarelor de limbă română și într-un final declarația de independență consimțește limba română ca limbă de stat", a precizat Nicolae Timofti.

Nicolae Timofti a mai spus că modificarea articolului 13 din Constituţie este o obligaţie a Parlamentului.

"Modificarea articolului 13 înseamnă un gest de corectitudine politică şi juridică din Parlament în sensul executării hotărîrii CC. Mai mult, aşa se procedează într-un stat de drept... Vehicularea în continuare a două denumiri ale aceleeaşi limbi înseamnă scindarea continuă a societăţii. Cine nu înţelege acest lucru este împotriva dezvoltării statului nostru. Nu mai putem continua înaintarea pe calea neadevărului. Demult trebuia să se pună capăt ezitărilor de acest gen. Sîntem etnici români, deşi ne spunem moldoveni", a adaugat Preşedintele.

Acesta a mai spus că se consideră român, așa cum sunt toți cetățenii Republicii Moldova.

"În discuțiile mele cu președinții altor țări am spus mereu că sunt de origine română, așa cum au fost părinții, buneii mei și toți cei care trăiesc pe acest pământ. Îndemnul meu este să nu ne abatem din drum și să urmăm vectorul european de dezvoltare. Trebuie să avem un sistem al cercetării științifice și inovațiilor racordat la nivelul european, să avem un sistem de ocrotire al sănătății pe potriva cerințelor actuale, un sistem judiciar profesionist în care cetățenii să aibă încredere, să punem economia în funcțiune. Să readucem încrederea cetățenilor în stat și să fim exigenți cu clasa politică. Avem multe de făcut", a concluzionat Timofti.

Astăzi vor avea loc mai multe evenimente culturale cu prilejul Zilei Naționale a Limbii Române. Oficialii vor depune flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor, cu începere de la ora 10:00.

În Gradina Publica „Ştefan cel Mare" vor avea loc recitaluri de poezie, muzică, expoziţie de ceramică, artizanat și vor evolua mai multe ansambluri folclorice. În seara zilei de 31 august, în Piaţa Marii Adunări Naţionale va avea loc un concert cu participarea artiștilor autohtoni.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu