Nicolae Negru: Ne îndreptăm spre un sistem electoral mixt, 74 de voturi nu au cum să fie contestate de Comisia de la Veneția

Cunoscutul editorialist Nicolae Negru consideră că schimbarea sistemului electoral cu 74 de voturi în Parlament nu va putea fi contestată nici de Comisia de la Veneția și nici de Partidul Popular European (PPE).

El a făcut aceste declarații în contextul votului de ieri a Parlamentului, când proiectele privind sistemul uninominal și mixt au fost votate în primă lectură și ulterior comasate prin decizia aproape unanimă a deputaților prezenți la ședință.

"Faptul că democrații au votat și proiectul PSRM ar sugera că ne îndreptăm spre un sistem electoral mixt. Din declarațiile lui Valeriu Ghilețchi rezultă că PD va renunța la votul uninominal de dragul „consensului”. Dacă va întruni 74 de voturi, schimbarea sistemului electoral nu are cum să fie contestată nici de Partidul Popular European (PPE) și nici de Comisia de la Veneția", a declarat Nicolae Negru, citat de Ziarul Național.

Reamintim că 74 de deputați au votat vineri comasarea proiectelor de lege care prevăd schimbarea sistemului electoral în uninominal și, respectiv, mixt.

Deputații au ajuns la un compromis larg în Legislativ pentru a comasa cele două proiecte și a continua cu un singur proiect bazat pe sistemul mixt.

Andrian Candu a declarat ieri în repetate rânduri că votarea schimbării sistemului electoral în lectură finală va avea loc în luna iunie, după publicarea recomandărilor și avizului Comisiei de la Veneția, ziarulnational.md.

Candu a declarat la o emisiune tv că vineri după ședința Parlamentului l-a informat telefonic pe președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, despre compromisul larg la care s-a ajuns în Parlament privind schimbarea sistemului electoral luând ca bază sistemul de vot mixt.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu