Niciun candidat nu a obţinut 51% din sufragii. Alegerile prezidenţiale din Georgia s-au îndreptat spre al doilea tur

Embed:

Alegerile prezidenţiale din Georgia s-au îndreptat spre al doilea tur. Asta pentru că niciunul dintre candidaţi nu a obţinut 51 la sută din voturi. Bătălia finală se va da între Salome Zurabishvili, susţinută de putere, şi Grigol Vashadze, candidatul opoziţiei.

Ambii candidaţi au fost miniştri de Externe în perioada în care Mihail Saakashvili era preşedinte al ţării. Zurabishvili, care a obţinut aproape 39 la sută din sufragii, a candidat independent, dar este susţinută de partidul aflat la guvernare - "Visul Georgian".

"Sunt foarte fericită că am obţinut acest rezultat. Sunt mulţumită de rezultatele noastre", a menţionat Salome Zurabishvili, candidat la prezidenţiale.

Bucurie a fost şi la sediul partidului "Mișcarea Națională Unită". Grigol Vashadze, care a strâns aproape 38 la sută din votui, s-a arătat convins că al doilea tur îi va asigura victoria.

"V-am tot spus de trei luni că vom câştigă aceste alegeri şi iată rezultatul", a precizat Grigol Vashadze,candidat la prezidenţiale.

Cel de-al doilea tur va fi organizat nu mai devreme de 1 decembrie. Mandatul noului şef de stat va fi de 6 ani, iar acesta va fi ultimul preşedinte ales în mod direct de popor.

Conform modificărilor Constituţiei, următorul preşedinte al Georgiei va fi ales în 2024, de un colegiu de 300 de electori, format din parlamentari şi reprezentanţi ai guvernului din teritoriu.

Pe aceeaşi temă