Nichita Gherman, unul dintre cei mai promiţători scrimeri din Republica Moldova

Embed:

Nichita Gherman este considerat unul dintre cei mai promiţători scrimeri din Republica Moldova. Tânărul sportiv, în vârstă de 12 ani, este deja multiplu campion naţional, iar la începutul acestei luni a câştigat turneul internaţional "Alpe Adria", ce s-a desfășurat în oraşul austriac Klagenfurt.

În competiția floretiștilor din categoria sa de vârstă el a obţinut victoria în cele 4 dueluri pe care le-a avut și s-a clasat pe primul loc.

"Cel mai greu mi-a fost în semifinală, unde am simțit că adversarul meu e ca, de aceeași valoare. Pe parcursul partidei fiecare dintre noi s-a aflat la conducere, dar pe parcurs i-am priceput șmecheria şi l-am învins cu 15-13", a spus Nichita German. 

"Am sperat ca Nichita va fi sus în clasament, undeva în primele Top-3. Nu am exclus nici faptul că va putea lua primul loc. El a fost foarte motivat, la maximum. La ediția de anul trecut a acestui turneu, a terminat pe locul 3", a spus preşedintele FM scrimă, Olga Cojocari. 

Tânărul scrimer practică acest gen de sport de la vârsta de 6 ani, adică o face de jumătate de viață. Și, în prezent, deja nu-și imaginează viaţă fără floretă. După lecţii, zi de zi, Nichita merge la antrenamente, unde îşi perfecţionează măiestria.

"Scrima mă dezvoltă multilateral. Am devenit mai rapid, iar reacţia mea este mai bună datorită antrenamentelor pe care le fac de şase ani. Am progresat la toate capitolele. Atât fizic, cât şi mental", a spus Nichita German. 

Cel mai mare vis al tânărului scrimeur din Chișinău este să participe la Jocurile Olimpice din 2020, ediția cărora se va desfășura la Tokyo. Până acum niciun scrimer moldovean nu a reuşit să se califice la turneele olimpice.

"Cred că este un eveniment grandios pentru fiecare sportiv. Ar fi bine să mă clasez măcar pe locul trei. Atunci voi avea 16 ani. Dacă voi continua să ma pregătesc la fel, atunci voi avea şanse", a spus Gherman. 

"Scrimeurilor le este foarte dificil să obţină cota olimpică, pentru că în acest gen de sport concurenţa este foarte mare. Cred, însă, că vom progresa şi ne vom atinge scopul", a declarat Olga Cojocari. 

Scrima nu face parte dintre genurile de sport cele mai practicate în Republica Moldova și acest lucru este ușor explicabil: scrima este un gen costisitor.

Floreta, sabia sau spada valoarează în jur de 100 de euro, iar preţul întregului echipament al unui scrimeur ajunge până la 1000 de euro.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu