Netanyahu: UE să urmeze exemplul lui Trump și să recunoască Ierusalimul drept capitala Israelului

Embed:

Toate statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să urmeze exemplul președintelui american, Donald Trump, și să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului. Acesta a fost îndemnul premierului israelian, Benjamin Netanyahu, în timpul unei întrevederi la Bruxelles cu șefa diplomației UE, Federica Mogherini.

"Sper că în viitor toate ţările UE își vor muta ambasadele la Ierusalim, vor recunoaște orașul drept capitală a Israelului și vor lucra cot la cot cu noi pentru a asigura securitatea, prosperitatea și pacea în zonă", a declarat premierul Israelului, Benjamin Netanyahu.

Federica Mogherini a promis că blocul comunitar va recunoaște consensul internațional cu privire la statutul Ierusalimului.

Între timp, musulmanii din întreaga lume protestează față de decizia președintelui american. În capitala indoneziană Jakarta, oamenii au ars o păpușă care îl înfățișează pe Donald Trump și drapelul SUA.

Ieri, președintele Turciei, Recep Erdogan, a avut un discurs foarte tăios la acelaşi subiect.

"Israelul este un stat terorist. Nu vom lăsa Ierusalimul în mâinile unei țări care ucide copii", a spus preşedintele Turciei, Recep Erdogan.

Câteva ore mai târziu, premierul israelian a venit cu replici în cadrul unei întâlniri cu președintele francez, Emmanuel Macron.

"Nu obișnuiesc să iau lecții de moralitate de la un lider care bombardează sate de kurzi în țara sa și îi ajută pe teroriști, inclusiv în Gaza, să ucidă oameni nevinovați", a replicat premierul israelian.

Președintele american Donald Trump a anunțat săptămâna trecută că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel. Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante și că Israelul are dreptul de a-și decide propria capitală.

Decizia lui Trump a fost urmată de proteste violente în Cisiordania și în Fâșia Gaza, soldate cu cel puțin patru morți.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu