Nereguli la internatele psihoneurologice: Condiţii insalubre, lipsa asistenţei medicale calificate şi pacienţi ţinuţi în carcere

Embed:

Condiţii insalubre în saloane, pacienţi supuşi tratamentului inuman şi degradant, lipsa asistenţei medicale calificate. De asta au parte majoritatea oamenilor din internatele psihoneurologice din ţară. Constatările aparţin experţilor din cadrul Institutului pentru Drepturile Omului, care au monitorizat timp de jumătate de an activitatea acestor instituţii.

Reprezentanţii Institutului pentru Drepturile Omului au informat despre neregulile depistate atât Ministerul Muncii, cel al Sănătăţii, cât şi Procuratura Generală. Cea mai gravă problemă a fost depistată la internatul din Cocieri, unde bolnavii ajung în aşa-numitele carcere.

"Personalul inferior decide cine ajunge şi cât timp stă în astfel de izolator. Unica instituţie este Cocieri, unde există o astfel de cameră. Nu există nici apă, nici bloc sanitar, nimic absolut. Este o uşă care se încuie cu lacătul", a declarat directorul Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova, Vanu Jereghi.

În urma vizitelor la internatele psihoneurologice, experţii institutului au mai constatat că, deseori, de tratamentul bolnavilor sunt responsabili nu medicii, ci infirmierele.

"Infirmierii, nivelul inferior de angajaţi, care nu au studiile necesare, au acces la medicaţii şi administrează medicaţia rezidenţilor. Chiar singuri recunosc că le este mai comod să le administreze de 2-3 ori pastile tranchilizante pentru a putea menţine sub control 60-70 de persoane", a afirmat Olga Vacarciuc, consultant la Institutul pentru Drepturile Omului.

Internatul Psihoneurologic din Bălţi are peste 550 de pacienţi. Oamenii spun că nu primesc produse pentru igienă.

"Cumpărăm deoarece noi suntem mulţi şi nu ne ajunge. Sunt oameni bolnavi tare la cap şi nu înţeleg să lase la baie hârtia sau săpunul şi îl iau prin camerele lor", a menţionat o pacientă.

"Bolnavilor din anexa acelei clădiri le dau. Nouă nu ne dau nimic. – Ce ai, Iura, cum nu dăm? – Nu ne dau nici hârtie igienică, nici... Eu îmi cumpăr singur", a spus un pacient.

Reprezentanţii internatului au o explicaţie.

"Periuţele şi pasta de dinţi iată, dimineaţa ei trec infermieră le dă la fiecare în mână. Iar săpunul şi şampunul nu putem să le lăsăm aici. De ce? Pentru că sunt bolnavi cu starea psihică schimbată şi ei le folosesc ca alimente, le consumă, şampunul îl beau, iar săpunul îl mânâncă", a relatat sora superioară Valentina Ţurcan.


Deocamdată, reprezentanţii celor două ministere care au în subordine internate psihoneurologice nu au comentat constatările din raportul prezentat de Institutul pentru Drepturile Omului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu