NEPOTISMUL, ÎNAINTEA LEGII. Noul şef al IGP, promovat de Năstase, nu are experienţă managerială

Embed:

Noul ministru de Interne, Andrei Năstase, a sfidat Legea când l-a promovat pe cumătrul său Gheorghe Balan în funcţia de şef al Inspectoratului General de Poliţie. Acesta nu întruneşte condiţiile ca să poată ocupa acest post, pentru că nu are cinci ani de experienţă managerială.

CV-ul inclus de Balan, acum doi ani, în dosarul de candidat pentru funcţia de membru al Consiliul Superior al Magistraturii arată că acesta a fost magistrat la fosta Judecătorie Botanica din Chişinău în anul 1996. De atunci şi până în 2018, când a fost demis pentru abateri disciplinare grave şi aplicarea neglijentă a legislaţiei, CV-ul lui Balan a rămas neschimbat. Astfel, în tot acest răstimp, el nu a deţinut funcţii manageriale.

Prin urmare, demersul lui Andrei Năstase prin care l-a nominalizat pe cumătrul său la şefia IGP, dar şi hotărârea adoptată de Guvernul Maia Sandu prin care Balan a fost numit în funcţie contravine Legii cu privire la activitatea Poliţiei şi statutul poliţistului. În articolul 13, aliniatul doi, lidera d), scrie expres că şeful Inspectoratului General al Poliţiei trebuie să deţină o "vechime în funcţii manageriale de cel puţin 5 ani".

Contactat de Publika TV, Gheoghe Balan a spus că este extrem de ocupat şi nu poate vorbi cu presa. I-am solicitat şi un interviu în faţa camerei de filmat, însă ne-a solicitat să-i expediem o scrisoare oficială cu întrebările pe care intenţionăm să i le punem.

Ministrul de Interne, Andrei Năstase, nu a răspuns la telefon pentru a oferi un comentariu privind numirea ilegală a cumătrului său în fotoliul de şef al IGP.

Anterior, acesta a răspuns nervos de fiecare dată când i s-a cerut o reacţie în acest sens, dar a recunoscut că Gheorghe Balan îi este cumătru. După ce presa a taxat "cumătrismul" în politica de cadre a Guvernului Sandu, Năstase a schimbat macazul şi a declarat că Balan asigură doar interimatul la şefia IGP, chiar dacă în şedinţa de Guvern din 10 iunie a spus altceva.

"Este necesar ca acest lucru să se producă repede, prompt. Numirea în calitate de şef al Inspectoratului General al Poliţiei a domnului Gheorghe Balan. Cunoaşteţi cine este domnul Balan", a precizat Năstase.

"Este sau nu cumătrul dumneavoastră ?
- Domnişoară, vă rog să vă liniştiţi.
- Şi eu vă rog să răspundeţi la întrebare.
- Afinitatea sau afinitățile pe care le am cu domnul Balan nu au avut nimic în comun cu numirea acestuia în funcţia de şef interimar al Inspectoratului General de Poliţie", a conchis Andrei Năstase.

Potrivit legii, interimatul la şefia IGP poate fi asigurat de şeful adjunct al instituţiei. Între timp, prim-ministrul Maia Sandu parea să fi ştiut de existenţa conflictului de interese.

"Dacă este conflict de interese, atunci va trebui să se anuleze decizia prin care a fost numit dl Balan", a punctat premierul Maia Sandu.

Deocamdată, Năstase nu a comentat intenţia Maiei Sandu de a-l lipsi pe Balan de fotoliu. Nu doar presa a reacţionat la carenţele politicii de cadre ale Guvernului Sandu.

Partidul Democrat din Moldova condamnă alianța PSRM-PAS-PPDA pentru faptul că promovează în funcții rude ale liderilor acestor partide, printr-o totală lipsă de transparență. Din aceste motive, democrații cer demisia sau demiterea imediată a lui Balan din funcția de șef al IGP, pentru că există un evident conflict de interese.

Atât Andrei Năstase cât şi Maia Sandu au declarat, în campania electorală, că în cazul în care vor ajunge la guvernare, vor pune capăt corupţiei "nănăşismului" şi "cumătrismului" în instituţiile publice din Moldova, dar, deocamdată, deciziile Guverului Sandu contrazic aceste promisiuni.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu