NEMULŢUMIŢI DE NOII JUDECĂTORI. Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan ar fi comis multe greşeli

Embed:

Numirea de către Parlament a lui Vladimir Ţurcan şi a Domnicăi Manole în calitate de judecători ai Curţii Constituţionale a stârnit un val de nemulţumiri.

Asta deoarece ei ar fi admis mai multe fărădelegi, iar trecutul lor este unul controversat. Mai exact, cei noii judecători constituţionali au fost părtinitori la închiderea a două posturi de televiziune din Moldova, iar în consecinţă, peste 100 de oameni au rămas fără un loc de muncă.

Deşi a ridicat mâna şi şi-a dat astăzi votul pentru ca Domnica Manole să fie numită judecător la Curtea Constituţională, deputatul socialist Adela Răileanu spune că şi-a trădat prin acest vot alegătorii.

Răileanu susţine că Domnica Manole a comis mai multe abuzuri atunci când era judecător, iar unul dintre ele este că a admis ca un post de televiziune de la noi să fie închis. "Domnica Manole NU A MERITAT să devină membru al Curții Constituționale. Lacrimile ei de sub ușile instanțelor de judecată nu sunt în măsură să șteargă din memorie abuzurile pe care le-a comis când s-a aflat în postul de "justiţiară", a adăugat Adela Răileanu.

Noii judecători la Înalta Curte nu sunt nici pe placul liberalilor. Într-un comunicat de presă trimis în adresa redacţiei noastrei, PL menţionează că cei din coaliția ACUM - PSRM au discreditat noțiunea de concurs. Iar prin astfel de acţiuni, Curtea Constituţională nu va fi niciodată depolitizată. 

Cu o reacţie dură a venit şi editorialistul Nicolae Negru, dar şi jurnalista Cornelia Cozonac. Negru susţine că Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan au fost numiţi după gustul Maiei Sandu, al lui Andrei Năstase, dar şi al lui Igor Dodon. Editorialistul nu a uitat să amintească nici de păcatele celor doi noi judecători. "Nu e neapărat să fii corifeu al dreptului constituțional, e suficient să fi participat la niște proteste antioligarhice sau să demonstrezi convingeri socialiste ferme, înclinații de a executa fără crâcnire comenzi politice", a scris Nicolae Negru.

La rândul său, Cornelia Cozonac acuză guvernarea că totul a fost pus la punct din timp, iar concursul organizat a fost doar o joacă. 

Şi şeful statului Igor Dodon a venit cu critici referitor la organizarea concursului.

" Ne place sau nu ne place cine câştigă concursul, dar dacă suntem cu o abordare serioasă, mă refer nu doar la acest concurs din Parlament, dar în general, dacă respectăm legile, ne respectăm pe noi funcţionari de stat, atunci când începem un proces trebuie să îl ducem până la capăt", a spus IGOR DODON, preşedintele ţării.

Andrei Năstase recunoaşte că Domnica Manole a fost propusă pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională pentru că a participat la protestele organizate de PAS şi PPDA faţă de PDM. După ce a picat testul de integritate la concursul organizat de Guvern pentru numirea judecătorilor la Curte, Domnica Manole s-ar fi plâns lui Andrei Năstase.

"A fost o iniţiativă, din punctul meu de vedere, nobilă, dar care s-a soldat cu nişte rezultate care au fost respinse de societatea civilă, de mediul de experţi, pentru că, e adevărat, în timp ce unii erau în stradă şi se băteau cu regimul, îşi puneau în pericol viaţa, alţii stăteau bine merci şi se pregăteau de tot felul de concursuri...", a spus ANDREI NĂSTASE, ministrul Afacerilor Interne.

Reamintim că Domnica Manole ar fi făcut mai multe gafe în timpul activităţii sale profesionale. Fosta judecătoarea a luat două decizii pentru care statul nostru a fost condamnat la CEDO şi a plătit despăgubiri de mii de euro.

Totodată, în 2008, Domnica Manole fost surprinsă în timp ce-i dădea sfaturi politicianului Eduard Muşuc, într-un proces pe care ea îl examina. Iar Vladimir Ţurcan este unul dintre cei mai longevivi deputați moldoveni, fiind în Parlament din anul 2001 din partea PCRM. El s-a manifestat deseori printr-un discurs românofob și pro-Moscova. Vladimir Țurcan este general-maior de poliție şi fost ministru al Afacerilor Interne. Din 2014, el a devenit deputat pe listele PSRM. Anterior, presa a scris şi despre luxul în care trăieşte acesta, deşi are un salariu de bugetar.

În prezent, socialistul Vladimir Țurcan este una dintre persoanele de încredere ale președintelui Igor Dodon. El ar fi avut mai multe întrevederi în închisoare cu Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani de închisoare. Presa a scris că cei doi ar fi discutat despre posibilitatea reducerii termenului de detenție pentru controversatul om de afaceri, în schimbul a 10 milioane de dolari.

Deputatul socialist a recunoscut că a avut o singură întrevedere cu Platon şi că discuţia a avut loc în contextul audierii acestuia de către comisia parlamentară de anchetă privind devalizarea sistemului bancar. Numirile judecătorilor la Curtea Constituţională demonstrează încă o dată că actuala guvernare îşi încalcă propriile angajamente.

Unul dintre acestea, publicat pe site-ul blocului ACUM, prevede că meritocrația va fi asigurată prin numirea, promovarea și transferarea magistraţilor și procurorilor conform unor criterii obiective bazate pe merit, ţinând seama de pregătirea profesională, integritate, de competențele şi eficienţa candidaţilor printr-o procedură transparentă, precum şi excluderea imixtiunii factorului politic sau a favoritismului."

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu