NEÎNŢELEGERI ÎN COALIŢIE. Igor Dodon nu vrea procuror general european

Embed:

Procuror general din străinătate sau moldovean. Se pare că acesta este "mărul Discordiei" din alianţa PSRM-ACUM. Deşi premierul Maia Sandu insistă ca Procuratura Generală să poată fi condusă de o persoană din străinătate, preşedintele statului, Igor Dodon, rămâne pe poziţii şi spune că această funcţie poate fi deținută doar de un cetățean al Republicii Moldova.  

"Poziţia mea şi sunt ferm convins că e şi poziţia marii majorităţi a cetăţenilor Republicii Moldova este că trebuie să fie cetăţeni ai Republicii Moldova. Noi avem profesionişti în Republica Moldova, pentru orice funcţie. Trebuie să asigurăm un concurs public, un concurs transparent şi să dăm posibilitate persoanelor profesioniste să se manifeste", a declarat Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova.

Ieri, Guvernul a avizat modificările la Legea cu privire la Procuratura. În mare parte, documentul se referă la excluderea obligativităţii deţinerii cetăţeniei Moldovei pentru viitorul procuror. Numai că Ministerul Justiţiei anunţă că acest lucru vine în contradicţie cu Legea cetăţeniei, potrivit căreia doar cetăţenii Republicii Moldova au dreptul să ocupe funcţii ce implică exercitarea autorităţii publice, precum cea de procuror. Prin urmare, Maia Sandu aşteaptă ca Parlamentul să modifice legislaţia.

"Eu propun ca noi să păstrăm în aviz faptul că trebuie schimbată legislaţia ca să permită numirea unui procuror general fără cetăţenia Republicii Moldova şi asta se va discuta în Parlament deja. Eu nu mai am răbdare", a spus premierul Maia Sandu.

Proiectul de lege cu privire la Procurată a fost votat de Parlament, în prima lectură. Pentru ca să devină lege, documentul trebuie susţinut şi în lectură finală.

De asemenea, ultimul cuvânt îl are şeful statului, care trebuie să promulge legea.

CITEȘTE ȘI: NEÎNŢELEGERI în alianţa PSRM-ACUM. Maia Sandu vrea procuror european, iar socialiştii spun că trebuie să fie cetăţean al Moldovei

Lasă un comentariu