NEÎNŢELEGERI în alianţa PSRM-ACUM. Maia Sandu vrea procuror european, iar socialiştii spun că trebuie să fie cetăţean al Moldovei

Embed:
Disensiuni în alianţa PSRM-ACUM. Prim-ministrul Maia Sandu insistă ca în fruntea Procuraturii Generale să fie pus un procuror european. Asta, chiar dacă, în calea premierului stau Legea cetăţeniei şi colegii socialişti din coaliţie care spun că viitorul procuror trebuie să fie cetăţean al Republicii Moldova.

Guvernul a prezentat în 1 iulie avizul pentru proiectul de lege cu privire la procuratură. În mare parte, documentul se referă la excluderea obligativităţii deţinerii cetăţeniei Moldovei pentru viitorul procuror, dorinţă mai veche de-a Maiei Sandu. Numai că Ministerul Justiţiei anunţă că acest lucru vine în contradicţie cu Legea cetăţeniei, potrivit căreia doar cetăţenii Republicii Moldova au dreptul să ocupe funcţii ce implică exercitarea autorităţii publice, precum cea de procuror. Prin urmare, Maia Sandu aşteaptă ca Parlamentul să modifice legislaţia.

"Eu propun ca noi să păstrăm în aviz faptul că trebuie schimbată legislaţia ca să permită numirea unui procuror general fără cetăţenia Republicii Moldova şi asta se va discuta în Parlament deja. Eu nu mai am răbdare", a menţionat Maia Sandu.

Avizul nu a fost susţinut de viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vasili Şova, fost consilier al şefului statului Igor Dodon.

"Nu voi susţine ca subiectul numirii procurorului general să fie analizat prin nerespectarea cetăţeniei Republicii Moldova. El este obligat să fie cetăţean al ţării noastre", a precizat Vasili Şova. 

Explicaţia lui Şova este una previzibilă, întrucât iniţiativa nu este văzută cu ochi buni nici de socialişti şi nici de liderul lor informal, preşedintele Igor Dodon. Se pare că acesta este "călcâiul lui Ahile" al alianţei dintre blocul "ACUM" şi PSRM. Asta pentru că, anterior, şeful statului a spus răspicat că nu-şi doreşte un procuror străin pentru că, în ţara noastră, sunt suficienţi specialişti potriviţi pentru această funcţie.

"Dodon: Legislația Republicii Moldova prevede foarte clar că procurorul general trebuie să fie cetățean al Republicii Moldova. Europa liberă: Dar ați modificat-o, nu? Dodon: Nu, nu s-a modificat, au fost discuții în prima lectură. Noi vom insista pe această abordare. Eu nu sunt împotriva specialiștilor și experienței internaționale. Las’să vină ca consilieri, consultanți să ne acorde suport", a declarat Igor Dodon.

Proiectul de lege cu privire la Procurată a fost votat de Parlament, în prima lectură. Ca să devină lege, documentul trebuie susţinut şi în lectură finală. De asemenea, ultimul cuvânt îl are şeful statului, care trebuie să promulge legea.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu