Negruța nu acceptă majorarea accizelor la motorină pentru a evita creşterea preţurilor

Embed:

Drumuri mai bune, dar cu preţuri mai mari. În faţa acestei alegeri a fost pus Ministerul Finanţelor. Asta după ce Ministerul Transporturilor a cerut majorarea, din 2012 a accizelor la benzină şi motorină cu 500 de lei pentru o tonă.

Potrivit calculelor Ministerului Transporturilor, majorarea ar permite colectarea a 300 de milioane de lei. Aceşti bani ar urma să fie utilizaţi la reabilitarea drumurilor naţionale. "Pentru benzină, actualmente se achită 2700 de lei la tonă şi pentru motorină 1150 de lei. Şi ar creşte la 1700 de lei tona la motorină şi am avea 3200 de lei accize la tona de benzină", a spus Boris Gherasim.

Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, spune că, până în 2014, se prevede doar indexarea accizelor pentru carburanţi la nivelul inflaţiei. "Asta este poziţia principială a Ministerului Finanţelor, luând în considerare mai mulţi factori. Benzina, motorina şi majorarea, în formula în care solicită Ministerul Transporturilor ar duce la creşteri în lanţ a preţurilor pentru toţi producătorii şi, în mare parte, ar afecta producătorii agricoli, care sunt dependenţi de această motorină", a spus Negruța.

De altă părere este guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu. "Lumea poate să utilizeze argumente că inflaţia va fi mare. Inflaţia nu va fi mare din cauza creşterii accizului, da, ea va creşte, puţin, din cauza creşterii accizelor, dar impact mai mare va avea creşterea la gaz, creşterea la încălzire", a explicat acesta.

Pentru anul viitor, Ministerul Transporturilor va obţine, inclusiv cu finanţările de peste hotare, până la două miliarde de lei pentru întreţinerea şi reparaţia drumurilor. Asta în timp ce necesarul este de două ori mai mare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu