"Negocierile pentru desemnarea noului Guvern ar putea eşua, chiar dacă PLDM nu îl va desemna pe Filat la funcţia de premier"

Embed:

Negocierile pentru desemnarea unui nou Cabinet de miniştri vor fi complicate, iar termenul legal de 45 de zile ar putea fi depăşit. Şi asta deoarece Partidul Liberal-Democrat nu va renunţa la candidatura lui Vlad Filat la funcţia de prim-ministru. Declaraţia a fost făcută de comentatorul politic Vasile Croitoru, în platoul Fabrika. Alţi invitaţi ai emisiunii consideră că nu este posibilă o reînvestire a Guvernului Filat, care s-a compromis deja.

În opinia comentatorului politic Vasile Croitoru, termenul de 45 de zile, în care trebuie să fie numit un nou Guvern, va fi depăşit: "R. Moldova s-a obişnuit şi cu epuizarea termenului alocat pentru a se depăşi o anumită situaţie. Şi în situaţia dată se va folosi acel termen de 45 de zile. Nu cred că în acest timp preşedintele va propune o candidatură, deoarece cu această candidatură trebuie să vină PLDM, care e în situaţia cea mai defavorizată, deoarece are aceeaşi candidatură care a fost demisă pe 5 martie".

În aceste condiţii, negocierile între foştii parteneri de Alianţă vor fi foarte complicate, presupune Vasile Croitoru. "Fiecare parte dintre cele trei va folosi toate instrumentele, inclusiv opoziţia, pentru a încerca să slăbească un concurent. Dar riscăm să se depăşească termenul-limită, iar dacă, totuşi, va fi înaintată o candidatură, există riscul ca aceasta să nu întrunească voturile necesare. Să admitem că PLDM înaintează o altă persoană din partid la funcţia de premier şi atunci PL şi PD trebuie să convingă 24 de deputaţi să o voteze, pentru o majoritate simplă", precizează comentatorul.

Şi preşedintele Asociaţiei Monitorizare Autorităţi, Ion Dron, este de părerea că PLDM nu va renunţa la candidatura lui Filat pentru fotoliul de premier. "PLDM are nevoie de Filat, deoarece este partidul unui om azi şi dacă pleacă Filat, se face praf formaţiunea. Filat nu va avea oponenţi şi vor incerca să-l propună pe el", explică Dron.

Pe de altă parte, comentatorul politic Victor Gurău consideră că şeful statului va fi obligat să se încadreze în termenul de 45 de zile, pentru a înainta o candidatură la funcţia de premier. "Acest termen de 45 de zile nu îi mai dă dreptul preşedintelui poate să tărăgăneze. Acest interimat dacă va mai dura, va fi un adevărat dezastru pentru toate partidele, deoarece nu îşi vor putea onora obligaţiunile faţă de cetăţeni", a punctat Gurău.

Cât priveşte noul Guvern, ce urmează a fi format, acesta se va deosebi de Cabinetul anterior, opinează expertul IDIS Viitorul Corneliu Ciurea. "Nu cred că e posibilă o repetare a Guvernului Filat în acelaşi format. Trebuie să fie făcute schimbări, măcar simbolice, pentru ca lumea să înceapă să uite acele scandaluri. Există o presiune asupra lor, dar nu sunt alegerile anticipate, această presiune va veni. Se aşteaptă un flux destul de mare de fonduri şi, din această cauză, occidentalii au pârghjii de influenţă asupra politicienilor de la Chişinău", argumentează Ciurea.

Publika.md aminteşte că, marţi, Guvernul condus de prim-ministrul Vlad Filat a fost demis cu votul a 54 de parlamentari.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu